Напрежение в Нови хан заради пясъчна кариера

Обявиха за издирване испанец заради кражби в с. Бутан

Задържаха двама за телефонна измама, представяли се за зам.-министри

Трус от 6,3 по Рихтер разлюля Северозападно Мексико

Предлагат името на Си Цзинпин да бъде вписано в конституцията

Задържаха собственика на автобуса убиец от „Бакаджика”

„Спартан” аварира на Граф Игнатиево

„Газпром” получи разрешение за втората тръба на „Турски поток”

В Истанбул забраниха пиеса за диктатор, изпълнявана от критик на Ердоган

Представяме се уникално на “Зелената седмица” в Берлин

Референдум срещу скъпотията в Швейцария

Българката Ружа мами с мрежа за криптовалута Спецпрокуратурата, ГДБОП и ДАНС включени в разследване на международна група за пране на пари

Вижте акцентите от броя на „Труд“ в събота, 20 януари 2018

100 младежи започват работа в Ружинци по програма за заетост

Десислава Атанасова: Докладът на ДАНС ще бъде разсекретен скоро

Борисов: Животът и здравето нямат цена, но от толкова туристически браншове не са си осигурили плажовете (стенограма)

„Знам, че е изключително важно да имаме спасители по плажовете, но е хубаво това да се направи преди да дойде сезонът, а не да се налага правителството да отделя допълнително средства, за да запушва непрекъснато неосигурени дейности”. Така министър-председателят Бойко Борисов коментира днешното решение на кабинета за отделяне на 700 000 лв. за обезпечаване с водноспасителна дейност на неохраняемите морски плажове през активния летен сезон.

Животът и здравето нямат цена, затова отделяме тези средства и така подпомагаме и сигурността на хората, и туризма. Но при толкова туристически браншове и предприятия е можело да се осигурят плажовете, посочи премиерът.

Eто и пълната стенограма от обсъждането:

Точка 34

Проект на Постановление за одобряване на допълнителни разходи по бюджета на Министерския съвет за 2016 г.

БОЙКО БОРИСОВ: Това са 700 хиляди лева за областите Бургас, Варна и Добрич за водно спасяване, плюс 7 милиона лева за разширението за бул. „Черни връх“ и 500 хиляди лева за Софийската математическа гимназия.

ВЛАДИСЛАВ ГОРАНОВ: Технически изглежда, все едно, че даваме допълнителни средства. Но, всъщност, допълнителните средства, които се предоставят с този проект на постановление, са само 700 хиляди лева – за осигуряване на охраната на плажовете, които не са концесионирани и които са неохраняеми към момента, за които областните управители трябва да осигуряват съответната охрана и водно спасяване. А с преходните и заключителните разпоредби на постановлението се изменя Постановление №369 на Министерски съвет, с което се сменя предназначението на вече предоставени средства по бюджета на Столична община.

БОЙКО БОРИСОВ: Тези, които бяха за пренасочване на трафика пред новата сграда на съда, ще отидат за пътен възел на бул. „Черни връх“.

ВЛАДИСЛАВ ГОРАНОВ: Да. Това е молба на Столична община, която предлагам да удовлетворим.

БОЙКО БОРИСОВ: Да обясня защо се наложи тези 700 хиляди лева да осигурим.

Виждате, в последните дни постоянно се появяват съобщения за инциденти по плажовете, хора загиват. Според мен, министър Ангелкова, с това подпомагаме и туризма, подпомагаме сигурността на хората и затова решихме да дадем тези пари, за да се назначат спешно спасители там, където няма, за да гарантираме живота и здравето на туристите.

Ако някой е против или има друг вариант?

НИКОЛИНА АНГЕЛКОВА: Господин премиер, аз да благодаря за днешното решение, защото това е изключително важно за туризма и за плажуващите.

БОЙКО БОРИСОВ: Аз знам, че е изключително важно, но струва пари. Аз знам, че е изключително важно на 1 юли да имаме спасители. Знам че е важно. Но догодина е хубаво това да се направи преди да дойде сезонът, а не да се налага да даваме допълнителни пари, за да запушваме непрекъснато неосигурени дейности. Защото животът и здравето цена нямат, но със сигурност от толкова туристически браншове и предприятия с какво ли не са могли да си осигурят плажовете.

Приема се.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.