Ангела Меркел: Лондон да не очаква привилегии в преговорите за излизане от ЕС

Германският канцлер Ангела Меркел предупреди, че ЕС трябва да вземе мерки, за да обезкуражи и други държави след Великобритания да поискат напускане на общността. Пред Бундестага Меркел заяви, че Европа е достатъчно силна, за да преживее "Брекзит"-а.

Който иска да излезе от това семейство, не може да очаква, че ще се откаже от задълженията си, но ще запази привилегиите си, каза Меркел.

До излизането на Великобритания от общността ще важат всички подписани договори - както за нея, така и за ЕС, посочи канцлерът Меркел, малко преди да отлети за Съвета на Европа в Брюксел. Тя предупреди британците, че не бива да очакват неофициални преговори, преди да задействат член 50 за напускане на ЕС. 

Меркел предупреди Великобритания, че ако иска свободен достъп до вътрешния пазар, ще трябва да спазва четирите основни свободи на ЕС – свободата на движение на хора, на стоки, на капитали и на услуги. Тя даде за пример Норвегия, която е част от общия пазар, без да е член на ЕС.

Германският канцлер заяви, че въпросът пред ЕС сега не е дали да има повече или по-малко Европа, а как Европа да е по-ефикасна. Пред нас има предизвикателства като бежанска криза, военни конфликти, климатични промени – тези проблеми са твърде сложни, за да се решават поотделно. Меркел критикува и факта, че европейските лидери не са спазили обещанието си, дадено през 2000 година, да направят от ЕС общност, в която богатството на отделния човек да се увеличава и безработицата да намалява, предаде Ройтерс. 

Коментари

Задължително поле