Откриват новите санирани блокове в Благоевград

Възрастен мъж изпадна в мозъчна смърт и стана донор на черен дроб

Трудната бременност на Джесика Симпсън

Поощряват младите хора да стават родители по-рано

ЕС прие извънредни мерки при Брекзит без споразумение

Насрочват до месец делото за убийството на Виктория Маринова

Съдят интернационално трио наркоградинари

Асен Гагаузов, БСП-Сливен: Обвързваме евентуалното спечелване на евроизборите с предсрочни избори за НС

Дневници на първите законотворци показват във Велико Търново навръх 22 март С богата програма Читалище „Надежда – 1869“ чества своята 150-годишнина

Строят хеликоптерна площадка край Симитли по трасето на АМ „Струма“ Подписани са договорите за надзор при изграждането на тунел Железница

Цветанов за новата си имотна сделка: Доплатих 100 хил. лв. за 39 кв. м повече в същия район

39 хиляди семейства, чиито деца не ходят на училище, са санкционирани

Медиците от Спешна помощ в Русе оттеглят заявленията си за напускане

Христина Шопова: Фестивалът “Blagoevgrad Blues&Jazz”е уникален, съчетава блус и джаз

Ефективна присъда получи сливенец за катастрофа със загинал и двама ранени

Брекзит все още може да бъде спрян, твърдят британски правни експерти

Водещи членове на Асоциацията на Великобритания по конституционно право твърдят, че преди да може да има декларация по чл. 50 от Договора от Лисабон, за да започне процесът на напускане на ЕС, депутатите трябва да дадат своето съгласие чрез приемане на акт в парламента, пише Indenendent.

От правна гледна точка това означава, че британските депутати може да спрат излизането на Обединеното Кралство от Общността чрез блокиране на гласуването на подобно решение. Липсата му означава също така, че брекзитът може да бъде оспорен по съдебен път.

Статията, написана от Ник Барбър, Джеф Кинг и Том Хикман, практикуващи адвокат и преподаватели по публично право в Лондонския университетски колеж, добавя тежест към правното становище, че резултатът от референдума не прави брекзитът решен.

Според редица експерти резултатът от референдума в ЕС е „чисто консултативен“ – мнение, което увеличава перспективата за провеждане на второ допитване до британските граждани.

„Ако получим реформа от страна на ЕС, ако един нов министър-председател може да се върне с една наистина добра сделка, можете да си представите ситуация на общи избори или втори референдум“, коментира лорд О’Донъл.

Доцент по конституционно право в Университета в Оксфорд заяви пред редакцията, че ако депутатите са политически достатъчно смели, за да го направят, те имат законни правомощия да възпрепятстват „развода“ между Брюксел и Лондон.

„Това е начин на действие, който е отворен за тях“, твърди доц. Барбър. „В интерес на закона, референдумът не е правно обвързващ. Освен ако не съм го пропуснал, няма нищо в Закона за допитване до народа за Европейския съюз от 2015 г., който казва, че е“, подчерта експертът

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.