Столичната община си иска 236 730 лв. от фирма изпълнител

Открити са нарушения при тръжната процедура, заради която подаде оставка зам.-кметът на София Любомир Христов

Кметът на София Йорданка Фандъкова поиска фирмата, която спечели обществената поръчка за изграждане на 60 спирконавеса, да върне цялата сума, която Столичната община й е отпуснала - 236 730 лв. Техническа експертиза е показала несъответствие между начина, по който са направени спирките, и заложените в търга условия.

„Договорът с фирмата позволява да претендираме Столичната община да получи обратно цялата сума, която е дала. Това е най-тежкото наказание, което може да наложим. Ако фирмата откаже да върне парите, ще заведем съдебни дела“, обясни вчера Фандъкова.

Тя е внесла заповед за одит на Центъра за градска мобилност (ЦГМ) от Сметната палата, като проверка ще направи и Държавната финансова инспекция.

Заради разразилия се през април скандал с обществената поръчка, целият борд на директорите на ЦГМ и тогавашният зам.-кмет по транспорта Любомир Христов подадоха оставки по настояване на столичния градоначалник. Тогава журналистическо разследване разкри, че служебната кола на Христов е засичана няколко пъти пред дома на тогавашната депутатка от ГЕРБ Ирена Коцева и съпруга й, който е съдружник във фирмата, спечелила търга. Съмненията бяха, че Христов е повлиял върху тръжната процедура.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини