Юлия Ненкова: Защитникът на конкуренцията

Столичният зам.-кмет Юлия Ненкова е новият председател на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Това реши в сряда Народното събрание.

Ненкова бе предложена от ГЕРБ. Тя сменя досегашния шеф Петко Николов, който бе начало на регулатора в продължение на 12 години. За зам.-председател беше избран Димитър Кюмюрджиев, издигнат от Патриотичния фронт.

Професионалист и човек, без когото Столичната община трудно ще върши пълноценно работата си. Така колегите описват зам.-кмета и нов шеф на Комисията за защита на конкуренцията Юлия Ненкова.

Целият професионален опит на Ненкова е свързан със Столичната община. Тя изкачва бавно стълбицата на успеха. През 1980 г. завършва Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, получавайки магистърска степен по право. Почти веднага започва работа в Столичната община в направление „Архитектура и градоустройство“. Малко след това общинският съвет се преструктурира и тя е разпределена към правната дирекция на общината като юрисконсулт. На тази позиция е в продължение на 10 години. След това я повишават - става старши юрисконсулт. „По комунистическо време така беше - бавно се вървеше нагоре“, спомня си Ненкова.

След още 5 години отново прави крачка нагоре към следващото стъпало - става главен юрисконсулт, а по-късно и директор на дирекция „Правна“.

Преломният момент в кариерата й е през 2006 г. Тогава сегашният министър-председател Бойко Борисов става кмет на София и назначава Ненкова за свой заместник. „Даде ми ресор „Законност, координация и контрол“, „Международни отношения“. Ако трябва да съм честна, доста ресори ми даде“, казва тя.

В продължение на 10 години Юлия Ненкова пази поста. Има два казуса, които са оставили отпечатък в паметта й. Единият е свързан с капитализирането на Централните хали по времето на кметския мандат на Стефан Софиянски. Тогава сградата беше полусрутена и трябваше да се капитализира, спомня си Ненкова. Става обаче гаф. Вместо се направи оценка по Търговския закон, зам.-кметицата и колегите й капитализират сградата по балансова стойност.

Заради този случай Софиянски беше обвинен от прокуратурата, че е сключил неизгодна сделка, ощетила общината с близо 2 млн. лв. Съдът обаче го оправда и реши, че няма извършено престъпление.

Другият случай, за който с горчив привкус си спомня Ненкова, е, когато доставчик премята общината. „Бяхме сключили договор с изпълнител за доставката на 120 автобуса, които никога не видяхме“, разказва вече бившата зам.-кметица. Местната управа завежда дела срещу него и накрая справедливостта възтържествува. Или поне донякъде - когато измамникът се признава за виновен, той вече няма никакъв капитал и Столичната община не успява да си прибере парите.

В професионалния си път Ненкова има още подобни истории. Сега обаче за нея приключва една ера - ерата на общината. В сряда парламентът й гласува доверие и сега новата шефка трябва да въведе ред в хаотичния регулатор.

Новата позиция на председател на КЗК е професионално предизвикателство, признава самата Ненкова. Това обаче не я плаши. „Работата преди всичко е юридическа. По отношения на нея нямам тайни - имам дълъг професионален опит, 36 години. Това действително е нещо ново за мен, но ще се справя“, категорична бе тя.

Новият шеф на КЗК се описва като упорит и принципен човек, който уважава закона, спазва го и не прави компромиси. Тя планира първо да провери какво е състоянието в регулатора. Ще поиска Сметната палата да направи цялостен одит, „снимка“ на финансовото състояние на комисията и едва тогава ще започне със същинската работа. „Ще изискам делата за картела на горива. Ако се наложи, ще направим секторни анализи, но проблемът трябва да се реши“, отсече новата шефка на КЗК.

В следващите седмици Ненкова трябва да приключи с делата си в Столичната община и да встъпи в новата длъжност.

Обича руска и френска класика

В малкото си свободно време Юлия Ненкова обича да чете книги. Любима й е руската и френската класика. „Все по-малко време ми остава обаче да чета“, обясни тя.

Новата шефка на КЗК е и горда майка на две деца и баба. Тя има 3 внучета, като най-малкото е на 3 години. „Обичам да се занимавам с него“, споделя тя. Дъщеря й работи в БНБ като юрисконсулт, а синът й Александър Ненков е депутат от ГЕРБ.

ЗА НЕЯ

Трудно ми е да се разделя с нея

Искам да поздравя госпожа Ненкова. Това е голямо признание за нея в личен план. Позицията е изключително сериозна и се надявам именно Ненкова да успее да изгради имиджа на институцията. Разбира се, ще ми е трудно да се разделя с нея. Тя е ключов фактор в работата на общината. Tя е човекът, който подписваше преди мен. Сега ще ми е малко трудно, но се надявам тя да се съгласи да консултира общината в първите месеци, докато намеря подходящ човек за нейното място.

Йорданка Фандъкова, кмет на София

Дано заместникът е също толкова отговорен

Изключителен професионалист. Нейната функция е особено важна за общината, защото огромно количество документи минават през нея лично. Тя знае и преглежда всички договори. Надявам се, когато госпожа Фандъкова избере неин заместник, той също да е толкова отговорен и такъв професионалист.

Дончо Барбалов, зам.-кмет на София

И в КЗК ще работи с хъс и енергия

Юлия Ненкова е изключителен професионалист. Имах удоволствието да работя с нея в екип през последните 10 години. В съвместната ни работа бяхме изправени през много предизвикателства, които успявахме да преодолеем.

Убедена съм, че на поста председател на Комисията за защита на конкуренцията г-жа Ненкова ще работи със същия хъс и енергия, както досега в Столичната община.

От сърце й желая успех на новото професионално поприще!

Ирина Савина, зам.-кмет по „Инвестиции и строителство“

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи