Разстрелът на ретрийвъра Цезар във Варна: Защо прокурор спря делото срещу екзекутора

Варненският прокурор Георги Манасиев е прекратил наказателното производство за жестокото убийство на 6-годишния Голдън ретрийвър Цезар, което миналата година потресе морския град.

Решението на държавния обвинител е скандално, обяви на пресконференция евродепутатът от ГЕРБ /ЕНП Емил Радев, който е сезирал веднага главния прокурор , а сега и ВСС.

Цезар беше застрелян на 21 май м.г. на улица "Радецки" от бившия военен Николай Ангелов със законно притежаван малокалибрен пистолет "Марго". Кучето избягало през отворената врата на дома си и се озовало пред своя убиец, който без да му мигне окото , го наритал няколко пъти, хванал го, обърнал го и го гръмнал в тила, а после захвърлил тялото му в близкия контейнер. Бившият военен дори използвал бутилка от минерална вода за заглушител.

Въпреки експертизите, че Цезар е бил убит целенасочено и с професионална точност само за една минута, а стрелецът е лесно възбудим и лабилен, прокурорът мотивира постановлението си за спряното производство с липса на доказателства за проявена жестокост, обясни Радев. Освен това кучето било с малка стойност - има няма 100 лева, което освобождавало извършителя от наказателна отговорност. Абсурдно е да бъде оценяван в пари един домашен любимец, кучетата от тази порода са изключително дружелюбни, а по доверие към непознати са отписани като безполезни за пазачи и са на четвърто място по интелект, коментира Радев, който е един от авторите на новите наказателни текстове за престъпления спрямо животните.

След като е сезирал главния прокурор, веднага и незабавно е назначена проверка по казуса, а окръжният прокурор на Варна е отменил постановлението на Георги Манасиев, за да продължи наказателното производство. Надявам се на справедлива присъда, каза собственикът на Цезар Павлин Анастасов, който още не може да прежали загубата му.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини