Мая Манолова: Всеки три от четири деца са склонни да дадат лична информация в интернет

Всеки три от четири деца са склонни да дадат лична информация в интернет. Близо 90 на сто от сексуалните предложения към деца се правят в мрежата, а едва една четвърт от засегнатите споделят това със своите родители. Това каза омбудсмана Мая Манолова на конференция по темата в Асеновград.

Манолова допълни, че проблемът с безопасността на децата в интернет не трябва да бъде подценяван.

Омбудсманът изтъкна положителните инициативи до момента на Националния център за безопасен интернет, създаването на горещата линия за незаконно и вредно за деца съдържание и поведение в интернет.

Манолова изрази притеснението си относно факта, че държавните институции все още подценяват проблема с интернет сигурността.

”По повод на жалби на родители се обърнах с конкретни препоръки към трите мобилни оператора да бъдат предприети действия за създаване на софтуер за родителски контрол и за филтриране на определено неподходящо съдържание в онлайн пространството. Противодействието би могло да стане чрез държавна политика, в която да бъдат включени всички институции и целият неправителствен сектор, включително родителите и нашите деца”, каза още омбудсманът Мая Манолова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини