Общинските велосипеди в София тръгват напролет

Четири фирми се борят да изградят системата

Най-късно през пролетта на 2017 г. общинските велосипеди под наем вече ще са факт. Предстои дотогава частна фирма да изгради 33 велостанции с по 12 колелета. Те ще се намират в централните градски части и ще са безплатни за ползване през първите 30 минути, но за следващия час колоездачът ще трябва да плати 1,60 лв. - колкото еднократен билет за градския транспорт. Цената за следващите часове ще се увеличава прогресивно - за втори час не може да надхвърля два пъти цената на билетчето, за третия час - три пъти.

Все още не е ясно коя фирма ще изпълни поръчката. Четирима са кандидатите, които се състезават за концесията - „Вело Арчър София“, „Собайк“, „София байк“ и „Метрополис груп“.

Столичната община има 10 дни, в които да провери дали кандидатите отговарят на условията. Едва тогава ще се прегледат и предложенията им. „Тогава ще започне голямото чудене. Не ни вълнува кои са фирмите, които се състезават, а какво ще ни предложат“, обясни пред „Труд“ председателят на комисията, която управлява избора на концесионер Зафир Зарков. Той се надява кандидатите да са изградили плановете си на базата на европейските примери.

Очаква се след около месец да стане ясно коя фирма ще спечели конкурса. Прогнозната стойност за изграждане на велосистемата е 1,6 млн. лв.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини