БАБХ извършили 13 111 проверки в търговски обекти и заведения за обществено хранене в цялата страна Изтеглени са 15 317 кг храни и 310 540 бр. яйца

Том Джоунс идва в Пловдив през юни Легендарната британска звезда с концерт на 24 юни

В Испания с критики към Кабаков

Снишаването на орела

МЗХГ: 4000 горски пазят държавните гори денонощно Колите на всички стопанства са оборудвани с GPS и във всеки един момент се знае къде са дежурните екипи

ЕС застана срещу решението на Косово за създаване на собствена армия

Протест срещу присъдата за убийството на варненския балетист на пътя

Вижте най-ярката комета за 2018 г. (СНИМКИ и ВИДЕО)

Фенове на „Бешикташ“ искат чистка

Познавате ли този грабител? (СНИМКИ) Нападнал жена в Шумен

Спипаха трима рецидивисти след грабеж и отвличане в столицата

Откриха нарушения в 17 обекта на стоковия базар Илиянци

Ненов Димов: През 2020 г. ще има регламент за отоплителните уреди на твърдо гориво

Авария остави без ток град Септември и шест села в общината

Приказни пътешествия с коледен автобус зарадваха стотици деца в Търново

Нострадамус: Агонията на света е твърде бавна*

450 години след смъртта на великия медик и предсказател светът още се влияе от думите му

За Нострадамус е писано много, но са малко фактите, които се знаят за личния му живот. Познавайки биографията на френския учен, може да се придобие много по-голяма представа за значението му най-вече в развитието на медицината и на науката, а това би придало и по-голямо значение на неговите предсказания (Les Propheties).

Всъщност това, което той е завещал на човечеството като лекар и учен, е с пъти по-стойностно от самите предсказания. Животът на Мишел дьо Нострадам, както е името на известния предсказател, може да се раздели на три етапа: младост, зрялост и пророчества. Нострадамус е роден на 14 декември 1503 г. в Сен-Реми във френския Прованс в еврейско семейство. Той е едно от деветте деца на Рейниер дьо Сен-Реми и търговеца на зърно и нотариус Жом дьо Нострадам. Първоначално образованието си малкият Мишел получава от своя прадядо Жан дьо Сен-Реми, който от 1506 г. го учи на цикъла на живота и смъртта, различните цикли в природата и годишните времена, циклите на войните и мореплаванията на еврейския народ. Дядо му го посвещава и в науката хебраистика, изучаваща староеврейския език, писменост и култура, както и Кабала.

Интересен факт е, че дядото Жан дьо Сен Реми е бил лекар на крал Рене I Анжуйски Добрия, който е сред най-ярките френски аристократи. Той е бил не само крал на Неапол, херцог на Лотарингия, но и крал на Йерусалим, което е прелюбопитно, защото като такъв го причисляват към тайни организации, свързани с тамплиерите. Освен това именно крал Рене I Добрия е благодетелят на Жана д’Арк. Бащата на Нострадамус Жом дьо Нострадам е бил нотариус, дядо му Пиер дьо Нотр Дам и прадядо му Давин дьо Каркасон пък са се занимавали с търговия в Авиньон, Южна Франция. Дядото на Мишел е и запознат с алхимията и предава знанията си и на своя именит правнук. Въпреки че той умира скоро след като започва обучението му, успява да го вдъхнови да продължи да се самообучава и накрая да се превърне в легендата, която е. Обучението му е включвало история, класическа литература, астрология, конвенционална и народна медицина.

Нострадамус учи медицина в университета в Монпелие. Така през 1534 г. получава и докторска степен. Вторият етап от живота на Мишел дьо Нострадам е белязан от чумната епидемия. Тази болест е бич през целия XVI в. От нея умират съпругата и децата му. Има легенда, според която Нострадамус е открил лек срещу чумата, включващ чист въздух, чиста вода и витамин С. Това обаче се оказало твърде късно, за да спаси семейството му. В този период от живота си Нострадамус заминава и няколко години обикаля Италия и Германия, като се отдава изцяло на лекарската професия и по-специално на търсене на лек срещу чумата. Наблюденията, които прави сред заразноболните, му позволяват да направи и няколко нововъведения в медицината по това време – като предпазването от заразата чрез предпазни маски, което се използва и до ден днешен, колкото и да е напреднала медицината през XXI в.

През 1348 г. чумата започва да върлува в Прованс, хората са мислели, че апокалипсисът е дошъл. Това е заредило с фатализъм всеки аспект от живота и културата на тогавашния свят и се е отразило и на езотеричните произведения от ранния Ренесанс. Нострадамус обаче рано осъзнава, че агонията на света е твърде бавна, за да бъде само знак на Божия гняв.

Университетът в Монпелие, където е следвал Нострадамус, е известен с познанията за арабските лекари философи и на античната култура и медицина. Така младият Нострадамус черпи знание и вдъхновение от Аристотел, Платон, Авицена и Хипократ. Не са малко и ерудитите, които са посещавали този университет, за да проучват произведенията на древните учени и философи, сред тях е и Франсоа Рабле. В желанието си да избягат от войните, чумната епидемия и религиозните кризи (по това време действа Светата инквизиция, която тормози дори и Нострадамус) мислителите се обръщат изцяло към ученията на древните философи. Този обрат поражда и революция в откритията като печатницата, машината за хартия, както и часовника.

Нострадамус работи в Салон дьо Кро, където твори първата част на „Центуриа“. Той се отдава на научна работа, като се фокусира върху астрологията, медицината и философията. Универсален по дух, той се занимава и с теология, философия и езотеризъм. Така сред огромната си библиотека той черпи знания, а представата си за света изгражда от звездите.

Нострадамус прави и още едно голямо откритие през този период – големия календар. Става дума за подобие на вечния календар, но с астрологични добавки. Като астрофил Нострадамус гадае човешките съдби от звездите. Следи се движението на планетите и своеобразната игра на седемте планети и седемте бога, които те олицетворяват. Тези богове пък са връзката с античната представа за тях. Този календар прилича на усложнена натална карта на астрологичните позиции и различните фигури, които те образуват помежду си, влиза също и цикълът на годишните времена и човешкия труд.

За Нострадамус астрофилията има предимно медицински и юридически смисъл. От звездите той добива представа за причините за някоя болест или действие. Книгите, които пише преди излизането на „Центуриите“, донасят успех на Нострадамус. Той обвързва всичките си знания в едно общо знание, което обхваща и намира връзки както с Кабалата и нумерологията, така и с астрологията и с медицината.

Нострадамус прави и единственото по рода си тълкуване на сънищата, според което хората сънуват значими неща не само за своята съдба, но и за съдбата на цялото човечество от периода, в който живеят. Тези знания и опит водят дотам, че той има натрупан капацитет, за да напише Les Centuries (“Центуриите“). По това време, през 1564 г., в Салон дьо Прованс при Медичите пристига кралица Катарина. Между нея и Нострадамус започва усилена кореспонденция и тя го покровителства. Нострадамус остава в историята най-вече с предсказанията си, но истинският принос на този учен е в областта на медицината, фармакологията, астрологията и астрономията и езотеризма. Той прави едно от малкото по това време тълкувания на Галиен (Публий Лициний Егнаций Галиен – римски император, управлявал съвместно с баща си Валериан I от 253 до 268 г.), той прави опити дори за създаване на различни мармалади и конфитюри, а в областта на езотериката проучва йероглифите от Уранополи. Това обаче, което и до днес се преиздава, са „Центуриите“, чието първо издание е пуснато през 1555 г. Делото на този учен живее вечно и е винаги съвременно и представящо обрат в човешката история и цивилизация

* От БГНЕС

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.