Готови ли сте за още много “Жега”

Режисьорът Майкъл Ман прави книга и сериал по кинокласиката

Визионерът Майкъл Ман планира мащабна предистория на своя най-известен филм и модерна американска класика “Жега”. Първата стъпка на Ман ще бъде сделка за книга, в която ще се описват събитията, довели до зрелищната конфронтация на полиция и печени обирджии в криминалния шедьовър от 1995 г.

Приоритетът на Майкъл Ман сега е публикуването на роман, допълва филмовият сайт. Паралелно с литературната версия ще се работи по телевизионна поредица и филм. Ман и неговите колеги писатели и сценаристи, които са част от проекта, ще се фокусират върху формиращите години на детектив Винсънт Хана, изигран от Ал Пачино, и престъпника Нийл Макгаули, материализиран на екрана от Робърт де Ниро.

В средата на 90-те години на миналия век “Жега” бе криминалният епос, за който всички ценители на киното мечтаеха. Тричасовата урбанистична опера на Майкъл Ман за конфликта между един крадец (Робърт де Ниро) и едно ченге (Ал Пачино), които си приличат толкова много, че можеха да си разменят ролите (във всякакъв смисъл), е мъжко развлечение от калибъра на “Кръстникът”.

Именно в монументалната втора част на сагата за семейство Корлеоне от 1974 г. младите тогава Де Ниро и Пачино участват за пръв път заедно във филм, но нямат общи сцени. През 1995 г. Ман ги събира като активни актьорски легенди за един от най-големите филми на десетилетието.

“Жега” е грандиозно начинание, което триумфира във всяка сфера - драматургия, диалог, образи, разкадровка, ритъм, тон, монтаж, звук, музикален съпровод, локации.

Майкъл Ман поставя невероятно реалистични и едновременно с това вълнуващи екшън сцени, които се превръщат в златен стандарт и са имитирани десетки пъти, включително и от Кристофър Нолан в “Черният рицар” - често описван като “супергеройски комиксов филм, който иска да бъде “Жега”.

В сърцето на “Жега” е големият банков обир и последвалата престрелка по улиците на Лос Анджелис - кинематографични моменти, които капсулират могъществото на най-доброто от 90-те години. “Жега” е семиналната криминална екшън драма на своята епоха, левиатанът на жанра, гигантът, с който всички се съобразяват. Спектакълът и усещането за епичност са балансирани от интимни моменти и прецизни психологически портрети.

Бижуто в короната на “Жега” е историческият разговор в ресторанта при първата среща очи в очи на персонажите на Де Ниро и Пачино.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Сериали