Трети сме в ЕС по пренаселени квартири Това е основа за сериозно развитие на пазара през следващите години, смятат брокери

Двама полицаи пострадаха при катастрофа с партулка в столицата

Армията иска оферти за нови кораби Седем държави се включват в търга

Памела Андерсън се обиди на премиер

Университетската болница в Стара Загора остана без парно

Този протест отдавна не е на майките Той е на една болна жена, която продаде душата си, бог знае на кого, написа една от лидерките на протеста

Шофьор разби с юмрук прозореца на кола след спор за предимство

Могат ли да ме уволнят дисциплинарно от разстояние?

400 лв. осигурителен доход за фермерите Пчеларите се обявиха против вдигането на прага до 560 лв.

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 20 ноември 2018

Волен Сидеров: Нямам амбиция за постове в изпълнителната власт

Москва пусна кадри от полет на новия Су-57 над Сирия (ВИДЕО)

Влак дерайлира край Симитли, ранен е машинистът

Борисов води бизнесмени в Мароко Премиерът получи покана от крал Мохамед VI през септември

Софийският районен съд е потвърдил наложената от Сметната палата глоба от 1000 лв. за Лозан Панов

Еврозоната е като пълно „каско“ за колата

„За“ и „против“ въвеждане на единната валута в България

България ще въведе еврото. Това няма как да й се размине, защото сме поели такъв ангажимент още по време на преговорния процес за членство в Европейския съюз. Въпросът е кога да стане. И не по-малко важно – какво ще се промени в живота на гражданите и на фирмите у нас.

Влизането в еврозоната е политическо решение. Всяка страна, пожелала да се раздели с националната си валута, трябва да отговаря на определени условия.

Критериите за конвергенция гарантират, че дадена държава членка е готова да приеме еврото и че присъединяването ѝ към еврозоната няма да доведе до рискове за икономиката на самата държава членка или на еврозоната като цяло.

Съществуват четири икономически критерия за конвергенция:

1. Ценова стабилност

Размерът на инфлацията не може да надвишава с повече от 1,5 процентни пункта размера на инфлацията на 3-те държави членки с най-добри показатели. Сега инфлация у нас почти няма, по-скоро можем да говорим за дефлация.

2. Стабилни и устойчиви публични финанси

Държавният дефицит не може да бъде по-висок от 3% от БВП. Държавният дълг не може да надвишава 60% от БВП. България отчита 2,1% дефицит и 26,7% държавен дълг за 2015 година.

3. Стабилност на валутните курсове

Страната кандидат трябва да участва във валутния механизъм (ERM II) в продължение на най-малко 2 години без сериозни отклонения от централния курс на ERM II и без да е осъществено девалвиране на двустранния централен курс на нейната валута спрямо еврото през същия период. България е във валутен борд и левът е вързан към еврото от доста години.

4. Дългосрочни лихвени проценти

Дългосрочният лихвен процент не трябва да бъде по-висок от 2 процентни пункта над размера в 3-те държави членки с най-добри показатели в областта на ценовата стабилност.

Освен България, държавите, които още не са въвели еврото, са Полша, Румъния, Унгария, Хърватия, Чехия, Дания и Швеция. В края на миналата седмица беше лансирана идея тези държави бързо да бъдат приети в еврозоната като контрамярка срещу Брекзита.

Противниците на членството в еврозоната плашат с рязък скок на цените на дребно. Вероятно ще има някаква корекция, но самият факт, че и сега сме вързани с еврото, не предполага ударно повишаване на цените. Например преди година Литва прие еврото и никакъв ценови катаклизъм не се случи там. Има, разбира се, риск от обедняване, но и без това България е на последно място по доходи в ЕС. Ако преди сте получавали 1000 лева заплата, тя ще стане малко над 500 евро по действащия фиксиран курс. И теоретично с тези пари трябва да можете да плащате същите стоки и услуги, както и преди.

Големият плюс за България от въвеждането на еврото е в обвързването на нашата банкова система с тази на еврозоната. Това е гаранция вследствие на съществуващите защитни механизми. Или, казано с други думи – ако бяхме в еврозоната, фалитът на КТБ нямаше да се случи.

Ето още един железен довод „за“ еврото. Вижте какви са лихвите по кредитите в Германия, например. И ги сравнете с българските. Разликата сега е огромна. Българинът плаща в пъти по-висока цена (лихва) за кредит в сравнение с германеца при равни други условия.

Членството в еврозоната може да бъде оприличено и на полица за застраховка „каско“ на колата. Ако не дай си Боже катастрофирате, ще има кой да покрие напълно щетите ви. И тогава дори няма да се питате, че сте платили все пак някакви пари за застраховката.

Можем да сме вътре през 2022 година

Миналата година правителството формира специална група начело с финансовия министър, която да подготви кандидатстването в еврозоната. Престоят в т.нар. чакалня ERM 2 е две години. Реално можем да влезем там през 2018 година, което означава, че ако не се случи нещо непредвидимо, пълноправното ни членство в еврозоната и въвеждането на еврото може да стане в периода 2020-2022 година. Тогава ще отпадне и валутният борд, а левът ще отиде в историята. А многомилиардният резерв на БНБ, който сега крепи борда, ще може да се насочи към други области.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.