Лекари и сдружения в Пловдив се обявиха против тестовете за наркотици на ученици

Общопрактикуващи лекари и сдружения, борещи се с наркотиците в Пловдив, са против предложението на депутати към профилактичните прегледи на учениците да бъдат въведени и тестове за наркотици, предаде БНТ. Идеята беше лансирана преди дни, а целта е подрастващите да бъдат предпазени навреме от този вид тежки зависимости.

Според медиците те са социален проблем, на който най-напред внимание трябва да обърнат самите родители. Няма яснота и кой ще финансира тестовете. Лекарите не одобряват предложението, защото профилактичните прегледи се правят седмица преди започване на училище. При някои джипита преминават по около 60 деца на ден и е невъзможно да бъдат тествани и за наркотици.

През миналата година на европейския пазар са се появили 81 нови вида вещества. Повечето от тях не могат да бъдат установени с тест. Сдруженията за борба с наркотиците също не одобряват идеята. Те искат да се улесни настаняването за принудително лечение.

Препоръчват вместо тестове – държавата да финансира безплатни бройки за лечение на наркозависими в психотерапевтичните общности.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини