Три малки деца загинаха при пожар в руско село

Гинка Върбакова пред БТА: Голяма международна банка с висок кредитен рейтинг финасира сделката за ЧЕЗ

Корнелия Нинова: Ние сме за пазарна икономика – България да закупи ЧЕЗ за 320 млн. евро

Цветанов: Новият министър на енергетиката ще бъде от ГЕРБ

Двама души са арестувани заради трафик на 10 кг кокаин в София

Варненската среща ЕС-Турция е под въпрос

Д-р Куин Лечителката се снима за “Плейбой”

Албания и Македония ще започнат преговори за присъединяване към ЕС

Катастрофа на пътя между село Церово и Благоевград взе една жертва

Волен Сидеров: Нямаме претенции към поста енергиен министър

Антон Кутев: Тече процес по самосваляне на правителството

Радослав Янков: Не оправдах собствените си очаквания

“Ислямска държава” пое отговорност за самоубийствения атентат в Кабул

БЛС ще решава днес дали да бъде даден мандат за подписване на Националния рамков договор със НЗОК

Днес отбелязваме Тодоровден

Вземат коли и GSM-и при акции срещу терора

По време на антитерористични операции ДАНС, МВР и военни ще имат достъп до частни имоти, ще могат да вземат от всеки „комуникационни, съобщителни и други технически средства“, както и автомобилите и камионите, които не са дипломатически или на международна организация. Това става ясно от проекта на закон срещу тероризма, който бе одобрен от Съвета по сигурността към Министерския съвет. Очаква се утре той да бъде гласуван от правителството и да бъде внесен в парламента.

Текстове от закона допускат частично и временно ограничаване на отделни права на гражданите. С решение на Народното събрание или с указ на президента може да се обявява извънредно положение.

По време на антитерористични операции службите могат да налагат всякакви ограничения на гражданите – да разполагат с имуществото им и да ограничават достъпа до комуникации.

В закона е записано, че всеки е задължен да „понесе ограниченията, произтичащи от мерките“ и „да оказва съдействие, да не пречи и да не възпрепятства участващите в операцията“. При повреждане или унищожение на имущество, съоръжения и насаждения гражданите ще бъдат обезщетени, пише още в проекта.

В ДАНС ще бъде създаден Национален контратерористичен център, ще се използват и агенти под прикритие.

Телефонните оператори се задължават в случай на непосредствена опасност от извършване на тероризъм да предоставят незабавен достъп до трафичните данни.

Проектът регламентира участието на армията за противодействие на тероризма и в преодоляване на последиците от терористични актове. Предвижда се военните да имат право да обискират, да проверяват вещи, да задържат, да използват оръжие.

С кадифена ръкавица срещу тероризъм няма как да се действа. Това коментира пред журналисти главният секретар на МВР Георги Костов.

Срещу лицата, за които има обосновано предположение, че са свързани с подготовка на терористичен акт, „се прилагат превантивни мерки, отнасящи се до ограничаване на движението им и отнемане на документи“.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.