Вземат коли и GSM-и при акции срещу терора

По време на антитерористични операции ДАНС, МВР и военни ще имат достъп до частни имоти, ще могат да вземат от всеки „комуникационни, съобщителни и други технически средства“, както и автомобилите и камионите, които не са дипломатически или на международна организация. Това става ясно от проекта на закон срещу тероризма, който бе одобрен от Съвета по сигурността към Министерския съвет. Очаква се утре той да бъде гласуван от правителството и да бъде внесен в парламента.

Текстове от закона допускат частично и временно ограничаване на отделни права на гражданите. С решение на Народното събрание или с указ на президента може да се обявява извънредно положение.

По време на антитерористични операции службите могат да налагат всякакви ограничения на гражданите - да разполагат с имуществото им и да ограничават достъпа до комуникации.

В закона е записано, че всеки е задължен да „понесе ограниченията, произтичащи от мерките“ и „да оказва съдействие, да не пречи и да не възпрепятства участващите в операцията“. При повреждане или унищожение на имущество, съоръжения и насаждения гражданите ще бъдат обезщетени, пише още в проекта.

В ДАНС ще бъде създаден Национален контратерористичен център, ще се използват и агенти под прикритие.

Телефонните оператори се задължават в случай на непосредствена опасност от извършване на тероризъм да предоставят незабавен достъп до трафичните данни.

Проектът регламентира участието на армията за противодействие на тероризма и в преодоляване на последиците от терористични актове. Предвижда се военните да имат право да обискират, да проверяват вещи, да задържат, да използват оръжие.

С кадифена ръкавица срещу тероризъм няма как да се действа. Това коментира пред журналисти главният секретар на МВР Георги Костов.

Срещу лицата, за които има обосновано предположение, че са свързани с подготовка на терористичен акт, „се прилагат превантивни мерки, отнасящи се до ограничаване на движението им и отнемане на документи“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини