На 21 март 2018 да почерпят

Генков на преговори с „Локо“ (София)

Прахът на Стивън Хокинг ще бъде положен в Уестминстърското абатство

Полицията в Пловдив издирва мъж, намерил портфейл с много пари и не го върнал

Старт на ремонта на „Графа“ с финала на европредседателството Корейци искат да правят тикет системата на София

Реферите стягат редиците през уикенда

Висшето поскъпва с 12 на сто от есента По-евтино ще бъде обучението само в Софийския университет, намаленията са между 200 и 500 лева

Доналд Тръмп заяви, че може да се срещне с Владимир Путин в най-близко бъдеще

Тъмната страна на вечното дерби

Вижте акцентите от броя на “Труд” в сряда, 21 март 2018

Язовир “Кърджали” е започнал да прелива

Без банкови такси за плащане към ведомства Прилагането на облекчението ще зависи от всяко ведомство

Отказват на клиент да му продадат алкохол, той хвърля ръчна граната Двама души бяха убити и още няколко ранени в столицата на Молдова Кишинев

„Люлин“ предава от Марс

Руското МВнР покани всички посланици на среща по случая Скрипал на 21 март

Лили Иванова – как една певица, обявена за треторазрядна, се превърна в звезда

“Не знам как е станало. Но не е станало, като си седя и си мисля, че съм най-великата. Станало е с работа.” Така отговаря Лили Иванова на въпроса как от трета категория певица, за каквато е обявена в началото, се е превърнала в най-голямата звезда на българската естрада.

„Чувала съм упреци, че комунизмът ме е създал. Той не ме е създал, просто съм родена или живяла по времето на комунизма. Той не може да ме създаде. Сега вече имаме пълна свобода и демокрация. Нека се създадат или самосъздадат и други”, казва още тя в интервю по БТВ.

Певицата се връща в спомените си към началото на своята кариера. Първата ѝ плоча, например, била издадена не у нас, а… в Румъния. Преди да стане певица пък работила като медицинска сестра.

“Съдбата е решила някои неща. Дойдоха и ме потърсиха една група, една селска група. Такива бяха групите навремето. Чули, че някаква медицинска сестра пеела добре, дойдоха и ме потърсиха… Влязох в тази група, някои неща ми харесаха, повечето не ми харесаха. Вдигнах си пак чукалата и се прибрах обратно в Кубрат. Бях само на един концерт с тях. Но успях от тях да чуя много разговори, да науча, че имало Концертна дирекция… И си викам, аз, ако съм решила да ставам певица, значи трябва да отида в София и така… Взех влака и тръгнах.

В куфара нямах нищо особено. Но като дойдох тук, си спомням, още от тогава знаех какво искам. Бях наясно. Тогава имаше бюро „Естрада”. Взех си хотел срещу бюро „Естрада”, отивам там и казвам – аз съм певица. Ами почти никъде не съм пяла, но както и да е… Дошла съм в София да ставам певица. Това беше…”, припомня си Лили Иванова.

После обаче, след като никой не я потърсил, се прибрала в родния си град. Не се отказала обаче от мечтите си и дошла в София втори път – със същата цел.

“Втория път, когато дойдох пак с куфарчето, ме посрещна един мой съученик – Павлин Иванджиков, който е син на моя учител по пеене в Кубрат. Той беше студент тук в Консерваторията. И ми каза така: “Ти луда ли си да дойдеш тук? Тука са такива лъвове.” Нашият разговор се водеше пред хотел „България” на жълтите павета. Имаше там на ъгъла един ресторант, един магазин за цветя. И казвам: “Виждаш ли онзи магазин за цветя? От там ще ми купуват цветя за концерта…”

Толкова съм била вече самонадеяна и амбицирана… Аз съм дошла, за да победя. А той се изсмя и казва: “Ти луда ли си? Тук Емил Димитров е най-големият, той е лъв, и Мария Косева”. Наистина те бяха звездите тогава. Аз не се познавах нито с единия, нито с другия. След това се запознах, защото ме сложиха да пея в тяхната група”, разказва Лили Иванова.

По късно съдбата я отвежда в Букурещ, където пее в театър “Танасе” и в хотел “Амбасадор”.

“Там живеехме всички, групата ми и аз и пеехме в ресторанта, имахме програма – 20 минути. А аз след това пеех пък в театър “Танасе”… Там идваха най-големите джаз музиканти на Букурещ. Тогава самите музиканти ми предложиха: “Ние работим в “Електрикорд” – техният “Балкантон” – искате ли да направим запис заедно с вас?”. Затова първата ми плоча беше издадена в Румъния, а не в България. В България никой не ме зачиташе. В България бях едното нищо. И това е”, разказва примата на българската естрада.

/БТВ/

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.