Прахът на Стивън Хокинг ще бъде положен в Уестминстърското абатство

Полицията в Пловдив издирва мъж, намерил портфейл с много пари и не го върнал

Старт на ремонта на „Графа“ с финала на европредседателството Корейци искат да правят тикет системата на София

Реферите стягат редиците през уикенда

Висшето поскъпва с 12 на сто от есента По-евтино ще бъде обучението само в Софийския университет, намаленията са между 200 и 500 лева

Доналд Тръмп заяви, че може да се срещне с Владимир Путин в най-близко бъдеще

Тъмната страна на вечното дерби

Вижте акцентите от броя на “Труд” в сряда, 21 март 2018

Язовир “Кърджали” е започнал да прелива

Без банкови такси за плащане към ведомства Прилагането на облекчението ще зависи от всяко ведомство

Отказват на клиент да му продадат алкохол, той хвърля ръчна граната Двама души бяха убити и още няколко ранени в столицата на Молдова Кишинев

„Люлин“ предава от Марс

Руското МВнР покани всички посланици на среща по случая Скрипал на 21 март

Валери Симеонов: Когато партньорите поискат да се оттегля от правителството, ще го направя

Конституцията и народът

Ненчев опровергава Патриотичния фронт – издръжката на наборен военнослужещ би била 2200 лв., а не 400 лв. на месец

276 000 души, пропуснали службата след 2008 г., следва да бъдат приети в казармата, ако парламентът реши да я връща

Средствата за издръжка на един кадрови военнослужещ на месец са 1396 лв., а средствата за един наборен военнослужещ на месец са 2236 лв. Това обяви министърът на отбраната Николай Ненчев в доклад по темата, представен пред ресорната комисия в парламента.

В мотивите към законопроекта за връщане на казармата, внесен днес от Патриотичния фронт, се твърди, че издръжката на един наборен войник ще е 400 лв.

При връщане на казармата 25 000 младежи и девойки от един набор годишно биха били годни, обясни още Ненчев, цитиран от БГНЕС. Според данни на НСИ годишният брой на младежи и девойки у нас е средно около 60 000 – 70 000 души. От тях около 35 000 са младежите, от които 20% са без образование или с основно такова.

Потенциално за наборна военна служба биха могли да бъдат разглеждани около 45 000 – до 50 000 младежи и девойки годишно. От тях обаче приблизително около 35 – 40% не покриват медицинските стандарти при определяне на годността им за военна служба. Така след отпадане по негодност след медицински прегледи остават около 25 000 младежи, обясни министърът.

„При евентуално връщане на задължителна наборна военна служба на такава ще подлежат и тези, които не са я отбили и имат задължения по конституция в периода в началото 2008 г. Тези хора, които са около 276 000 души и следва да бъдат разпределени за прием заедно с останалите. Видно е, че това е огромен брой длъжности, които не са предвидени в числеността на военните сили”, подчерта военният министър.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.