Сбъднахме мечтата на „Мис Тишина” за европейския конкурс

„Мис Тишина 2016” Велмира Стефанова от Търговище сбъдна една от мечтите си и пристигна в Прага, където ще представя страната ни на конкурс за Европа.

24-годишното нечуващо момиче от петък е в Чехия, където до 21 юли ще продължи надпреварата за титлата Мис Европа, а после и за Мис Свят.

Нашата чаровница успя да се включи във форума благодарение на подкрепата на много българи, които откликнаха на апела на „Труд” да подпомогнем Велмира. Тя е безработна и живее с майка си в търговищкото село Алваново. Двете разполагат с изключително ограничени доходи. Първите 900 лв. събрахме още преди публикуването на историята за красивото момиче. След излизането на материала инициативата продължиха и телевизии.

Известна фирма, работила в Търговище, потърси контакт с кмета д-р Дарин Димитров и пое ангажимент да купи тоалети за конкурса, които с цените си са недостъпни за момичето. Други дариха средства. „Изключително съм благодарна на Ана Палашева, която пое Велмира в София точно преди пътуването. Купи й два тоалета, три чифта обувки, 2 комплекта бански. Пое престоя й в столицата. Води я на маникюр и фризьор. Изпрати я на летището и уреди проблемите с билета. Друга дама от София също купи официален тоалет. Певицата Алисия прати 400 лв. Вече не мога да изредя всички, които се включиха с дарения. Толкова съм признателна на хората и вас, журналистите, защото доказахте, че можете да сбъдвате и невъзможните мечти”, каза майката на Велмира Румяна Митева.
Тя допълни, че ръководителят на клуб „Хоро” в Търговище Стамен Стаменов е подготвил за дъщеря й „китка” ръченици, които да изиграе в Прага, въпреки че не чува музиката. Осигурил е и фолклорен костюм, с който да дефилира.

Както „Труд” разказа, момичето спечели правото да ни представя на конкурса в Чехия, след като грабна короната „Мис Тишина” на пролетния бал, организиран от Съюза на глухите.

Велмира е завършила гимназия за деца и младежи с увреден слух и има специалност мебелно производство. Реализация обаче не може да намери и мечтае да замине за чужбина, където хората с такива проблеми можели да водят нормален живот и системата не ги поставяла в изолация. Това Велмира опитва и у нас. Години наред танцува модерен балет, тренира айкидо, търси си работа и пробва по няколко месеца на различни места. Нейната „тишина” обаче се явява проблем за другите хора. Затова мечтаеше да стигне до Прага, която може да й отвори други врати.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини