Над 400 мирни граждани са убити край Дамаск през последните пет дни

Пореден протест на надзирателите в Пловдив

Нов трус от 3,8 по Рихтер разлюля Асеновград

400 кг кокаин откриха в пристройка на руското посолство в Аржентина

Шофьор заби кола, пълна с туби с бензин, в болница в Кънектикът

“Милан” пак би “Лудогорец”

Борисов вечеря с лидери в Белгия Срещата се проведе в замъка Хертохинедал край Брюксел

Бащата на прегазения 6-годишен Петьо: Не вярвам в правосъдието, но има Господ

Общинска с ново ръководство Ангел Геков става изпълнителен директор

МВФ: Намалете лошите кредити

Десет души са загинали след рухване на жилищна сграда в Кайро

Руски депутат: Русия е изпитала 200 нови типове оръжия в Сирия

Лайпциг може да забрани дизеловите автомобили

Вучич и Лавров се обединиха около църковната и военна независимост на Сърбия

Холандските депутати гласуваха за признаване на арменския геноцид

Сбъднахме мечтата на „Мис Тишина” за европейския конкурс

„Мис Тишина 2016” Велмира Стефанова от Търговище сбъдна една от мечтите си и пристигна в Прага, където ще представя страната ни на конкурс за Европа.

24-годишното нечуващо момиче от петък е в Чехия, където до 21 юли ще продължи надпреварата за титлата Мис Европа, а после и за Мис Свят.

Нашата чаровница успя да се включи във форума благодарение на подкрепата на много българи, които откликнаха на апела на „Труд” да подпомогнем Велмира. Тя е безработна и живее с майка си в търговищкото село Алваново. Двете разполагат с изключително ограничени доходи. Първите 900 лв. събрахме още преди публикуването на историята за красивото момиче. След излизането на материала инициативата продължиха и телевизии.

Известна фирма, работила в Търговище, потърси контакт с кмета д-р Дарин Димитров и пое ангажимент да купи тоалети за конкурса, които с цените си са недостъпни за момичето. Други дариха средства. „Изключително съм благодарна на Ана Палашева, която пое Велмира в София точно преди пътуването. Купи й два тоалета, три чифта обувки, 2 комплекта бански. Пое престоя й в столицата. Води я на маникюр и фризьор. Изпрати я на летището и уреди проблемите с билета. Друга дама от София също купи официален тоалет. Певицата Алисия прати 400 лв. Вече не мога да изредя всички, които се включиха с дарения. Толкова съм признателна на хората и вас, журналистите, защото доказахте, че можете да сбъдвате и невъзможните мечти”, каза майката на Велмира Румяна Митева.
Тя допълни, че ръководителят на клуб „Хоро” в Търговище Стамен Стаменов е подготвил за дъщеря й „китка” ръченици, които да изиграе в Прага, въпреки че не чува музиката. Осигурил е и фолклорен костюм, с който да дефилира.

Както „Труд” разказа, момичето спечели правото да ни представя на конкурса в Чехия, след като грабна короната „Мис Тишина” на пролетния бал, организиран от Съюза на глухите.

Велмира е завършила гимназия за деца и младежи с увреден слух и има специалност мебелно производство. Реализация обаче не може да намери и мечтае да замине за чужбина, където хората с такива проблеми можели да водят нормален живот и системата не ги поставяла в изолация. Това Велмира опитва и у нас. Години наред танцува модерен балет, тренира айкидо, търси си работа и пробва по няколко месеца на различни места. Нейната „тишина” обаче се явява проблем за другите хора. Затова мечтаеше да стигне до Прага, която може да й отвори други врати.