Глобите за нарушения на плувните басейни са между 100 и 5000 лв.

"Съгласно действащата нормативна уредба сумите на наказателните постановления могат да варират от 100 до 1500 лева за физическите лица и от 1000 до 5000 лева за юридическите лица", това каза в интервю за Агенция „Фокус” д-р Десислава Драганчева, началник Отдел „Държавен здравен контрол” към Столична регионална здравна инспекция, във връзка със проверките на откритите плувни басейни в София през летния сезон.

„Най-честите нарушения са свързани с несъответствия на качеството на водата. Санкциите за допуснатите нарушения се определят в зависимост от степента на риска, тежестта на нарушението и обстоятелствата при извършването му”, коментира д-р Драганчева.

„При повторно нарушение сумите съответно са от 500 до 5000 лева и от 3 до 12 хил. лева”, допълни тя.

„При проверката на всеки един плувен басейн задължително се извършва оглед на състоянието на сградния фонд, състоянието на водоснабдяването и канализацията, като за закритите обекти това включва отопление, вентилация и осветление. Проверява се и наличието на изправни пречиствателни нарушения и качеството на водата по химични и биологични показатели”, обясни тя.

„Към откритите басейни към момента няма постъпили сигнали и жалби. За другите обекти са получени такива сигнали и жалби. Те касаят предимно качеството на водата и материално техническата база на обекта”, каза още Десислава Драганчева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини