Сребреница: 637 години затвор и още

Джана Бърканич,

“Болкан Инсайт”

През отминалата година множество хора бяха осъдени за участието им в най-ужасното престъпление в Европа от края на Втората световна война насам - избиването на 7000 босненски мъже и момчета от сръбските въоръжени сили, след свалянето на “защитената зона” на ООН около Сребреница през юли 1995 г.

Значимата присъда беше осъждането на първа инстанция на Радован Караджич, бившият президент на босненските сърби. Караджич - до момента единственият политик, признат за виновен за геноцид - беше осъден на 40 години затвор от Трибунала на ООН за военните престъпления в Хага.

В текста на присъдата се подчертаваше, че през юли 1995 г., въоръжените сили под контрола на Караджич систематично са убили “най-малко 5115 мъже мюсюлмани” от Сребреница, с намерението да ги унищожат като етническа група.

Босненският държавен съд също издаде две присъди през последната година по делото “Сребреница” - окончателното решение за съдбата на сърбина Сречко Бошкович - осем години затвор за убийство на мирни жители; и оправдателната присъда за геноцид срещу Александър Цветкович.

Бошкович беше признат за виновен за убийството на момче през юли 1995 г. край Зворник. “Обвиняемият се приближил до момчето и му казал: Свободен си, можеш да си тръгваш. След като детето се затичало към горите, Бошкович го разстрелял в гръб”, се казва в текста на присъдата.

Междувременно, поради липса на доказателства, Цветкович беше признат за невинен по обвинението в геноцид, за съучастието си в убийството на над 900 мъже във военно стопанство в Браньево, край Сребреница.

Също тази година босненският държавен съд намали присъдата на Радомир Вукович, осъден за подпомагане на геноцида, от 31 на 20 години затвор. Решението беше взето, след като конституционният съд на Босна реши, че за издаване на присъдата срещу Вукович е използван грешен член от наказателния кодекс.

Вукович е бивш служител на специалните полицейски части на полицията на босненските сърби, признати за виновни за убийството на над 1000 от Сребреница в склад в село Кравица.

Откакто е започнал работа преди 11 години, босненският държавен съд е осъдил 24 души на общо 448 години затвор за престъпления, свързани със Сребреница.

Четирима души са получили присъди за 30 и повече години - Франц Кос, Зоран Гороня, Станко Кожич и Душко Жевич. Последният беше признат за виновен за съучастие в убийствата на босненски мъже в Кравица и насилственото изселване на жени и деца от Сребреница. Останалите трима са осъдени за съучастието в убийството на 900 мюсюлмани край Браньево.

Единственият осъден за геноцид от базирания в Сараево съд е бившият бригаден генерал от армията на босненските сърби Милорад Тръбич, който получи максималното наказание по стария югославски наказателен кодекс, 20 години затвор.

Тръбич беше признат за виновен за съучастие и подпомагане на убийствата на босненци около Сребреница - в стопанството Браньево, културния център Пилица и училищата в Ораховац, Рочевич и Петковци.

“Тръбич лично е екзекутирал десетки мъже, с цел да наложи страх и контролира останалите пленници”, се казва в текста на присъдата.

Констатирайки геноцидни намерения, решението допълва: “съдебният състав е наясно, че малцина хора признават намерението си да унищожат конкретна етническа група, но на база доказателствата става ясно, че обвиняемият е имал точно такива намерения”.

Трибуналът на ООН в Хага е осъдил 14 души за престъпления, свързани със Сребреница. Първата присъда, която постанови, че масовите убийства от Сребреница представляват геноцид, беше издадена през 2004 г. срещу бившия заместник-командир на босненския сръбски корпус “Дрина”, Радослав Кръстич, осъден на 35 години затвор.

Трима обвиняеми получиха доживотни присъди - двама бивши офицери от щаба на армията на босненските сърби, Здравко Толимир и Любиша Беара, както и бившия командир на “Дрина”, Вуядин Попович.

Единственият осъден за престъпления, свързани със Сребреница от Трибунала в Хага е бившият офицер от югославската армия Момчило Перишич.

Бившият командващ армията на босненските сърби Ратко Младич е все още на съд за геноцид. Делото е вече в последните си фази и последните аргументи на защитата и обвинението ще бъдат представени през есента на тази година.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения