НАП и туроператори по Северното Черноморие с брошури с данъчни съвети

НАП Варна и туроператорски фирми разпространяват брошура на български и английски език, с която дават полезни данъчни съвети на чуждестранните и българските гости на Северното Черноморие. От приходната агенция съветват гостите, че обмяната на валута не се извършва на улицата, а в офисите на банките, обменните бюра, регистрирани в НАП, както и в пунктове за обмяна на валута на обозначени места в някои хотели.

С брошурата чуждестранните туристи се запознават още, че всяка покупка на стоки и услуги, която се извършва срещу заплащане в брой, трябва да е съпроводена с издаването на касов бон. В левия ъгъл на касовия бон трябва да бъде изобразена картата на България около индекс BG. Който получи касова бележка без този знак, следва да сигнализира на тел. 0700 18 700.

От НАП съветват също така гостите на Северното Черноморие, че при закупуването на изделия от благородни метали, вниманието им трябва да бъде насочено към държавните знаци върху изделията от злато и сребро (с изключение на изделията от платина).

Държавните знаци за златни изделия са оформени като висок и тесен трапец, изобразяващ пъпка на роза, а тези за сребърни изделия са оформени като окръжност, изобразяваща житен клас. Тази маркировка гарантира на туристите произхода и качеството на изделията.

За всякакви нарушения и въпроси, свързани с данъчното и осигурително законодателство на страната, чуждестранните гости могат да се обърнат на Информационния център на НАП. Телефонът е 0700 18 700.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.