Бащата на прегазения 6-годишен Петьо: Не вярвам в правосъдието, но има Господ

Общинска с ново ръководство Ангел Геков става изпълнителен директор

МВФ: Намалете лошите кредити

Десет души са загинали след рухване на жилищна сграда в Кайро

Руски депутат: Русия е изпитала 200 нови типове оръжия в Сирия

Лайпциг може да забрани дизеловите автомобили

Вучич и Лавров се обединиха около църковната и военна независимост на Сърбия

Холандските депутати гласуваха за признаване на арменския геноцид

Кръвта на подрастващите подмладява мозъка

Полицията в Русе проверява сигнал за общински съветник от ГЕРБ, участвал в побой

Чешката полиция издирва българин, обрал дете

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в петък, 23 февруари 2018

Сорос плаща за ромите да останат в гетата Фондации настояват за узаконяване на къщите в махалите

Оставиха Легионера за 72 часа зад решетките

Египетски полицаи спасиха дете, падащо от третия етаж

Музеят на Ван Гог включи в експозиция оръжието, с което художникът се самоубива

Прочутият музей на Винсент ван Гог в Амстердам откри нова експозиция, в която е включено оръжието, с което художникът се е самоубил.

Експозицията е посветена на изпълнените с психически страдания последни 18 месеца от живота на твореца, преди да се застреля., информира АФП, цитирана от БГНЕС.

Сбирката включва и предполагаемото оръжие, с което Ван Гог слага край на живота си. Озаглавена „На ръба на лудостта”, експозицията се опитва да отговори на въпроси като това защо Ван Гог си отрязва ухото и какво точно е било заболяването му, което го довежда до смъртта му на 37-годишна възраст в Овер сюр Оаз във Франция.

Един от най-интересните експонати е револвер малък калибър, който е силно ръждясал. Той е част от частна колекция и е показан за пръв път. Винсент ван Гог се застрелва на 27 юли 1890 година и успява да се добере до страноприемницата, където е отседнал, преди да издъхне от раните си 30 часа по-късно. Тогава оръжието на самоубийството не е открито. Около 1960 година фермер от Овер открива ръждясалия джобен револвер докато работи на полето, където Ван Гог се е застрелял. Степента на корозия сочи, револверът е престоял в земята 50-60 години, се казва в съобщение на музея „Ван Гог”. Ограничената огнева мощ на револвера обяснява защо изстреляният от близко разстояние куршум се е отклонил, улучвайки реброто на Ван Гог.

Експозицията „На ръба на лудостта” показва, че изкуството на Ван Гог „не би трябвало да се разглежда като резултат от болестта му, а като нещо, избуяло въпреки това””, се казва в съобщението на музея.