61% от българите искат страната ни да остане в ЕС

Ако днес в България се проведе референдум за излизането на страната ни от ЕС, 61% биха подкрепили оставането в съюза.

20% биха предпочели да видят България извън ЕС, а 8% са без отговор. Това показват данни от проучване на агенция за социални изследвания, информира БТВ.

Изключително висока би била и избирателната активност на подобен референдум – близо 90%.

„Ние сме далеч от евроскептичните страни като Холандия, Австрия и дори Франция, да речем. Споделяме принадлежността си към европейски проект”, коментира Димитър Живков от агенция „Маркет линкс” пред БТВ.

Той направи и паралел с британския референдум за т.нар. „брекзит” – както на Острова, така и у нас по-младото поколение е по-склонно да подкрепи оставането на страната в ЕС.

Що се отнася до партийната принадлежност на участниците в двете течения – „за” и „против” ЕС, Живков посочи, че голяма част от симпатизантите на десните партии силно подкрепят оставането на страната ни в ЕС.

Особено изразено е това при симпатизантите на ГЕРБ, 80% от които са „за” оставането на страната ни в ЕС. На обратния полюс – но отново с по-голяма степен на одобрение на членството ни в ЕС, са симпатизантите на левицата и Патриотичния фронт.

Голяма част то българите не одобряват и излизането на Великобритания от ЕС. Това е мнението на 45% от анкетираните.

Българите разсъждават прагматично и се притесняват за възможностите си за работа и учене във Великобритания: на Острова пребивават около 60-70 хил. българи, т.е. може да се каже, че 200 хил. българи имат роднина там, затова са разбираеми и притесненията на хората, свързани с работата, пътуването и възможностите за живот във Великобритания.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини