Приет е списъкът на стоките и услугите предназначени за хора с увреждания

Правителството определи списъка на стоките и услугите, които ще са предназначени за възлагане с обществени поръчки на специализирани предприятия или кооперации на хора с увреждания, както и на стопански субекти, чиято основна цел е социалното и професионалното интегриране на хора с увреждания или на хора в неравностойно положение, съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет.

Целта на приемането на списъка е да се създадат гаранции за провеждане на запазените обществени поръчки, възлагани въз основа на решение на Министерския съвет, чрез определяне на сферите, в които такова възлагане е приложимо.

В списъка са включени 103 стоки. Сред тях са работно облекло, якета за предпазване от вятър, непромокаеми дрехи, дамски и мъжки костюми, спални чували, големи контейнери, кашони и други. На специализираните предприятия или кооперации на и за хора с увреждания ще се възлагат и обществени поръчки за предоставяне на услуги за пакетиране на стоки, набор на текст, подвързване на печатни издания и др.

Очаква се определянето на Списъка да подобри механизма на провеждане на запазените обществени поръчки и да оптимизира процедурата по осигуряване на ефективност при разходването на публичните средства.

Списъкът е изготвен от работна група с участието на експерти от държавната администрация, национално представителните организации на и за хората с увреждания, членове на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини