Доналд Тръмп е поискал изготвянето на доклад относно възможните нарушения на договор от страна на Русия

Кралица Елизабет Втора за пръв път присъства на Лондонската седмица на модата

Уърлпул изтегля над 310 000 потенциално опасни електрически кани

Ден за тричане Премиера на сборник пиеси от Емил Атанасов

Десетки българи са завлечени с пари от интернет измамник във Великобритания

Парфюмите и шампоаните замърсяват атмосферата повече от автомобилите

Вижте акцентите от броя на “Труд” в сряда, 21 февруари 2018

Шофьори без книжка излизат на пътя Разрешават на кандидат-водачите да карат с придружител

Израел ни предлага ракети spike (шип) Противотанковите средства на държавната военна компания RAFAEL са без конкуренция в света

Проф. Плочев: Не знам кой ми е началникът, не се чувствам виновен

Пенсионен фонд на Европарламента е на червено Регистрираният дефицит е от 326 млн. евро, има риск да се наложи данъкоплатците да го покрият

Мъж се барикадира в къща в тополовградското село Орешник

В Южна Франция бяха арестувани трима души, заподозрени в съучастие в атентатите в Каталуния през август 2017 г.

Вижте какво ще решава Министерският съвет утре, 21 февруари 2018 г.

Цветан Цветанов: С „Обединени патриоти“ сме единодушни за оставката на Валери Жаблянов

Доц. Божидар Димитров: Препоръчвам на Лютви Местан да внесе парите за реставрация на Голямата базилика в Плиска

“Препоръчвам на Лютви Местан, ако спечели иска си за клевета, да внесе парите за реставрация на Голямата базилика в Плиска, за да поправи поне частично престъпленията на своите деди.” Това каза за Агенция „Фокус” доц. Божидар Димитров, историк и директор на Националния исторически музей, във връзка с намерението на лидера на все още нерегистрираната партия ДОСТ Лютви Местан да повдигне иск за клевета срещу него на стойност 681 лева, тъй като го е нарекъл „турски шпионин”.

„Ако Лютви Местан успее в намерението си, тоест, ако български съд даде ход на делото, то най-вероятно ще ме осъди, тъй като аз наистина нямам доказателство, тоест картонче за вербовката на Местан, нито подписана декларация, че той се съгласява да работи за турските разузнавателни служби.

Турската разузнавателна служба, както и всяка друга, с изключение на българската, не публикува документите на своите сътрудници, дори да са минали десетки години от вербовката им”, коментира доц. Димитров.

„Аз отсъдих, базиран на своя опит на български шпионин, че Местан е шпионин по това, че когато в един момент е решил, че става напечено около него, е избягал в турското посолство. Така се препоръчва на всеки шпионин, на който му стане много напечено. Но това е индиректно сведение и Местан винаги може да каже, че е отишъл да пие кафе там със своя приятел турския посланик и май, че е казал нещо такова”, допълни още той.

Доц. Димитров коментира, че сумата от 681 лева по всяка вероятност е свързана с датата, на която още много хора мислят, че е образувана Българската държава.

„Мисля, че аз съм доказал със свои научни разработки, които вероятно не са станали достъпни на г-н Местан, че България е създадена като държава през 632 година от хан Кубрат. И това е една възможност, да намаля стойността на иска с цели 50 лева. Ако експерти, привлечени като свидетели, докажат тезата на проф. Георги Бакалов, че България е създадена 157 година, то тогава стойността на иска ще падне до съвсем малко и ще мога да го платя”, отбеляза историкът.

„С това надявам се ще мога да помогна на новата партия, която предполагам скоро няма да получава финансиране от турската държава, тъй като ще стане безинтересна на турското разузнаване, когато на следващите парламентарни избори не премине бариерата от 4%”, добави още той.

По повод намерението на Лютви Местан, ако спечели делото, да внесе сумата в Националния дарителски фонд „13 века България”, за да докаже, че не е по-малко патриот от доц. Димитров историкът коментира, че би препоръчал на лидера на ДОСТ да ги внесе в сдружението, което реставрира Голямата базилика в Плиска в момента, разрушена от прадедите на Местан.

„С това ще покаже, че той се извинява за допуснатите исторически престъпления в началото на 15 век от неговите прадеди и иска те да бъдат макар и частично поправени”, допълни Димитров.

„Бих го посъветвал освен в Тълковния речник на Българския език да се разходи и из моята книга „12 мита за Българската история”, където ясно и твърдо установих, че България е създадена 632 година. Време е да се коригират представите по този въпрос”, каза още той.