Пиян вокалист на „Кикимора” провали грандиозния концерт във Велико Търново със Старозагорската опера Публиката напуска залата по средата на „Children in Time“

Христина Даскалова е новият зам.-председател на Апелативен съд – Велико Търново

ВСС избра нов районен прокурор на Козлодуй

Бизнесът отмени протеста срещу поскъпването на тока Той щеше да се проведе на 28 февруари т.г.

Инициатива за 130 години от създаването на Бургаската библиотека: Брандиран автобус с ликовете на родни класици пътува по линия № 9

Тръмп промени позициите си: По-строг контрол на оръжията в САЩ (ИНФОГРАФИКА) Президентът обмисля и други мерки

Москва вини Вашингтон в намеса във вота за Кремъл Много било трудно да се поправят отношенията

На 332 българи е отказано лечение в чужбина през 2017 г.

МОН предприема допълнителни мерки за олекотяване на ученическите раници

Образувано е досъдебно производство за извършено престъпление при строителството на оградата по границата

Вицепремиерът Валери Симеонов ще проведе работно съвещание за безопасната експлоатация на язовирните стени

Футболист прати 18-годишен в кома

Дрон тори 1 хектар за 15 минути Воден матрак за крави повишава млеконадоя

Шефът на НЗОК проф. Камен Плочев: 271, 2 млн. лева са задълженията ни към други държави

„Асарел-Медет“ продължава подкрепата за Община Панагюрище

АЕЦ „Белене“ отново в играта

ГЕРБ смятат, че приватизация е най-доброто решение

Премиерът Борисов: Търсим икономически най-реалистичния сценарий

БСП поиска рестарт на проекта АЕЦ „Белене“. Червените внесоха проект за отмяна на решението на НС от 29 март 2012 г. за прекратяване на изграждането на централата. „Настояваме да започнат незабавни консултации между управляващи и опозиция като необходима предпоставка за намиране на стратегически инвеститор“, заяви пред журналисти депутатът от левицата Таско Ерменков.

„Чистият вариант е обособяване на предприятието „Белене“ в отделно дъщерно дружество и пълната му приватизация чрез Агенцията по приватизация“, коментира идеите на БСП бившият енергиен министър и настоящ шеф на енергийната комисия в НС Делян Добрев. Той припомни, че още миналата седмица премиерът Бойко Борисов оповести, че има три варианта за „Белене“ – да продадем произведеното оборудване, приватизация или да търсим пари да построим централата.

Идеята на БСП за рестарт на „Белене“ е обсъждана и на вчерашното заседание на Министерския съвет. Това става ясно от стенограмата. Вицепремиерът Томислав Дончев информира премиера за внесеното предложение от левицата. „С голямо внимание ще разгледаме предложенията на БСП, защото те за мен са нещо ново – от 2006 до 2009 г. те са можели да строят. 2013-2014 г. министър беше Драгомир Стойнев (тогава само ГЕРБ беше опозиция), те имаха пълно мнозинство в парламента – можеше да вземат решение да падне този мораториум и да започнат да строят“, коментира Борисов. Той припомня, че аргументите за спирането на проекта „Белене“ „бяха липсата на финансиране и къде ще продадем този ток». Премиерът уверява, че в момента правителството се опитва да намери икономически най-реалистичния сценарий, който е с най-малко щети за държавата. „Спорът в момента не е между България и Русия, а е между две компании, да, държавни – НЕК и „Атомстройекспорт“. Ние не желаем това да се вдига на междудържавно ниво», казва още Борисов.