Кметът на бунтовна Кресна свиква общо събрание на населението заради членство във Водната асоциация

Уникално допитване ще прави община Кресна ,за да реши въпросът дали да членува или не във Водната асоциация на Благоевградска област. Вместо референдум кметът свиква Общо събрание на населението пред сградата на кметството и там с тайно гласуване ще се пускат бюлетини в урни.

До прибягването на този необичаен вид референдум се стигна след като всички общини дадоха съгласие за членство във Водната асоциация, само община Кресна въстана и отказа категорично да членува с мотивите, че след като се одържави местното ВиК, цената на водата ще се повиши значително за гражданите.

В същото време одържавяването на общинските ВиК е условие на Брюксел за общините, ако искат еврофинансиране за подмяна на водната инфраструкура. Заради отцепването на община Кресна всички останали кметове на 13 общини в Пиринско изреваха,че ще понесат огромни загуби, тъй като не може да се състои Водната асоциация.

Заклеймен от колегите си управникът на Кресна Николай Георгиев сега ще прави допитване до населението и ще иска хората да кажат дали са съгласни или не.

Юристите му са открили основание за Общото събрание на населението на

на основание чл.44 (2) от Закона за местното самоуправление и местната администрация (ЗМСМА) и във връзка с чл. 57, ал.1, т.1 от Закон за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление (ЗПУГДВМС).

Общото събрание на населението ще се проведе пред сградата на община Кресна от 18:30 часа на 31.07.2016 г. (неделя).

Право за участие в общото събрание на населението на община Кресна имат всички граждани с избирателни права на територията на общината, които имат постоянен или настоящ адрес или малко над 5 хиляди души.

Решението се приема с гласовете на не по-малко от половината от присъствалите на събранието гласоподаватели.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини