Чужденци разбиха сладкарница в София и откраднаха десерти Нарушителите сами признават вината си

Русенци на протест за чист въздух

Русия е готова да помогне за решаване на конфликта в Африн

Ученик помогна за залавянето на крадец, опитал да разбие къща

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” във вторник, 20 февруари 2018

Почетоха Левски в Сливен и областта

Виктор Орбан към Бойко Борисов за Западните Балкани: Заби брадва в голямо дърво (обзор)

Санират, ако намерят още пари Довършват само сградите, където ремонтите са започнали

“Елпром Троян“ с технологичен скок в бъдещето

Поклонението пред паметта на Васил Левски в София през обектива на “Труд”

Чадърите в Бургас само от бяло до охра

Чуждите инвестиции в имоти паднаха с 83% Пред декември намалява върнатото финансиране на компаниите майки

Отпадат строителни такси ОП внесоха промени в Закона за устройство на териториите

Румен Радев: Днес сме република. Но чиста ли? Свята ли?

Боянският клуб иска президентска република 22-ма професори създали клуба

Чужди специални служби използват НПО-та за влияние и въздействие у нас

Чужди специални служби използват неправителствени организации за формиране на влияние и въздействие у нас. Подобен извод се съдържа в Годишния доклад “Държавна агенция “Национална сигурност.

“Засилва се използването на субекти от неправителствения сектор като част от прилагания комплексен инструментариум за влияние и въздействие”, пише в документа. “В отделни случаи са налице опити за „изнасяне” на вътрешни проблеми към България и за реализация у нас на чужди държавни доктрини, които увреждат българските национални интереси”, посочват още от контраразузнаването в частта, която е посветена на дейността на чужди специални служби срещу интересите на страната.

Установената през 2015 г. активност на чуждите служби на територията на страната е в пряка зависимост от външнополитическите приоритети на съответните държави и динамиката на геополитическите процеси в глобален план и в регионите на Черноморието и Балканите, уточняват от агенцията.

Годишният отчет отделя сериозно внимание на работата на агентите по борбата с корупцията, прането на пари и противодействието на контрабандата.

През миналата година в резултат на работата на ДАНС са проведени 62 операции по противодействие на корупцията на лица, заемащи държавни длъжности. Задържани са служители на митниците, ИА “Автомобилна администрация”, надзиратели, магистрати и др. Повдигнати са обвинения на 39 лица.

Агенцията е работила по 13 сигнала във връзка с опити за “злонамерени атаки срещу някои финансово-кредитни институции (чрез разпространение на слухове, целенасочени публикации и др.). Предоставени са материали във връзка с образуваното досъдебно производство относно действия или бездействия от страна на физически лица, довели до поставянето на КТБ под специален надзор, става ясно още от годишния отчет на контразузнаването.

От агенцията отчитат сериозен ръст на докладите за съмнителни операции при трансфер на финансови средства. Постъпили са 2461 уведомления за съмнителни операции на обща стойност 2,2 млрд. евро, след анализ на компетентните органи са пратени 720 сигнала за съмнителни транзакции на обща стойност 1,33 млрд., а със заповед на финансовия министър за срок от три работни дни са спрени 20 съмнителни операции на стойност от почти 20,5 млн. евро.

ДАНС е извършила предварителен контрол и е издала 20 014 разрешения за работа в стратегически обекти и съоръжения за съвместно ползване на НАТО. Регистрирани са и 171 отказа за предоставяне разрешение за работа. Контраразузнаването е отчело кибер атаките срещу държавни институции около провеждането на местните избори през есента на 2015 г. ДАНС е сезирала прокуратурата за случаи на осъществен нерегламентиран достъп до класифицирана информация, изразяващи се в разгласяване на държавна тайна и загуба на носител на класифицирана информация.

Взети са и необходимите мерки по случаи на нерегламентиран достъп до чуждестранна класифицирана информация, отчита още агенцията. Несъмнено сериозен ресурс агентите на контразузнаването са отделили по противодействие на рисковете, свързани с миграцията, международния тероризъм и нарастващия екстремизъм, става ясно от документа, който е в обем от 30-сет страници.

На 25 лица през 2015 г. е наложена забрана да влизат в страната заради съпричастност към нелегален трафик. “Актуална остава оценката за възможност за планиране на терористичен акт в България или за ползване на територията на страната като логистична база за подготовка на терористични посегателства срещу чужди интереси.

През 2015 г. няма категорично потвърдена информация за участие на български граждани в състава на екстремистки и терористични структури, опериращи на територията на държави, където се водят военни действия”, пише в годишния доклад на ДАНС в частта посветена на рисковете от тероризъм.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.