Премиерът Борисов за ситуацията в Турция: Няма индикации за бежанска вълна

"Ситуацията е спокойна, няма нещо, което да ни тревожи там. Вие всички гледате новини, гледате събитията на живо. Ужасно събитие. За първи път в Европа, защото и Истанбул е в Европа, аз виждам, че с танкова, с F-16 се стреля по държавни сгради, около 10 бомби са хвърлени в парламента, където е имало и опозиционни партии, не само управляващи, а депутати от всички партии“. Това каза министър-председателят Бойко Борисов след срещата си с турския посланик Сюлейман Гьокче. 

"Следим всеки един миг. Привел съм в готовност и ДАНС и НРС, министърът го пратих заедно със главния секретар на МВР и началника на щаба на границата, няма смисъл всички да са тука. Всяка минута получаваме информация по всички канали успокоителното е, че вече напрежението спада", отбеляза още Борисов. Той допълни, че че следобед ще има заседание на турския парламент и изрази надежда да няма повече ескалиране на напрежението или да се влязе в една спирала на реваншизъм, на още смърт и още проблеми.

„Към момента нашите дежурни граничарите, корабите ни в Черно море не дават никаква индикация за бежанска вълна. Мигрантите, които са около 3 милиона са си в лагерите в Турция, спокойни са, няма движение и раздвижване и въпреки това се разбрахме с турската страна да засилим патрулите и те и ние, за да имаме абсолютната гаранция, че няма да се получи някакво брожение“, увери още Борисов.

„Рискът беше голям, ако Турция беше изпаднала в дестабилизация, защото знаете по конвенциите ние ставаме първата сигурна страна и знаете какво следва от това заключение –трябва да приемаш всички, които бягат. Така че за сега се разминахме и дано всичко да продължи да се успокоява и да се търси политическо решение“, коментира още той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини