Александър Велев: Превратът не успя, защото военните не искаха да стрелят по невинни

"Опитът за смяна на властта в Турция не успя, защото хората излязоха на улицата, а военните не искаха да убиват невинни и невъоръжени. Отделно от това армията на страната беше отслабена в последните години, а в метежа не участваха висши военни." Такава позиция зае бившият консул на България в Истанбул Александър Велев по повод метежа в Турция.

По думите му е трудно да се повярва, че Реджеп Таийп Ердоган сам е организирал преврата, но определено има ползи от него.

Той смята, че това ще помогне да се превърне Турция в президентска република, а може да се стигне и до предсрочни избори. Така Ердоган би събрал мнозинството, нужно му за промяна в конституцията. “От друга страна Европа иска светска Турция, която припознава човешките права. Опасявам се обаче, че след преврата тя ще поеме в друга посока.”

Според Велев в 21 век е трудно да се направи преврат, особено в Европа. “Световните лидери подкрепят Ердоган. Това е нормално, той е избран с вота на хората и е на власт от 2002 г. Факт е, че на много хора не им харесва това и тук идва следващата точка - трябва да има ясни условия към Турция за продължаване на преговорите с ЕС”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини