Шумен чества освобождение и рождението на Апостола

138 години от освобождението на Шумен бяха чествани в понеделник. Датата съвпада и с 179 години от рождението на Апостола на свободата Васил Левски.

Панихида за загиналите за освобождението на Шумен и на България и молебен за здраве и благоденствие отслужи архиерейският наместник отец Димитър в съслужение с шуменски свещеници в храма "Св. Възнесение Господне". Службата уважиха кметът на общината Любомир Христов, зам. областният управител Петко Шаренков, представители на културни и просветни институти, граждани. Отец Димитър призова шуменци да помнят и да тачат подвига на загиналите за свободата на отечеството.

В обръщението си към шуменци кметът Любомир Христов припомни, че макар освобождението ни да идва почти пет месеца след Санстефанския мирен договор, Шумен се нарежда сред най-важните бойни поля на освободителната война редом с Плевен, Шипка и Стара Загора. Градът е еднакво важен, както за отбранителната доктрина на османската империя, така и за победната стратегия на руската армия. След почти половин век неуспешни обсади неговата свобода е извоювана на масата на преговорите. Това за пореден път доказва, че няма невъзможни каузи, винаги има начин голямата цел да бъде постигната. "Днес ние си даваме сметка, че сме длъжни да работим за сбъдването на надеждите, за намиране на истински и достойни пътища, по които да върви съвременният Шумен", каза градоначалникът.

Цветя и венци на признателност пред саможертвата на загиналите за свободата на отечеството бяха поднесени пред паметника на Васил Левски в Шумен. В ритуала, организиран от общината, участваха представители на държавни, общински институции, политически партии и граждани.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини