515 заболели от варицела в Търговищко тази година

108 бракове на романтици от цял свят в Несебър през миналата година Отсега има заявени сватби за 08.08.2018 г.

Корнелия Нинова: Бойко Борисов излъга, че оттегля Истанбулската конвенция

39 общини получиха дарение от Швейцария за подпомагане дейността на доброволците

Над 50 деца твориха в работилница за мартеници в Елена

Рекордьор с 20 влезли в сила присъди обрал жилища в Търново Съдят дръзкия апаш за пореден път

Горанов: Младежката безработица и ниският ръст на заплатите ограничават растежа в ЕС

Майка бие 3-годишните си близначета, чиния от стената ударила едното

Лекар отстрани безкръвно 4 кг тумор в Бургас

Tрима на съд в Шумен за укрити данъци за над 26 000 лв.

Разследват опит за палеж на кола в Разград Три автомобила са пострадали при палеж и вандалства в района

Съдят неправоспособен шофьор за подкуп на полицаи

Себастиан Курц идва в София на 15 март

Каракачанов: За да можем ефективно да използваме армията при кризи, трябва да сме я подготвили и осигурили

Руският гражданин Жерар Депардийо иска да се мести в Алжир

Подготвя се ново законодателство за социалните услуги

“Ново законодателство в социалните услуги, което да влезе в сила от следващата година, се подготвя в момента от работна група.” Това съобщи в понеделник в Търговище социалният министър Зорница Русинова.

Тя допълни, че до момента не е имало такова специфично законодателство, от което има нужда, за да дефинира отделните услуги, които включват образователни или елементи от здравеопазването. То трябва да гарантира ефективност на средствата, при добри стандартни, които същевременно покриват нуждата на всеки човек от качествени услуги. Това можело да стане чрез контрол, ефективност и реална конкуренция, чрез отваряне към всички доставчици, каза социалният министър.

В Търговище тя посети Комплекса за интегрирани социално-здравни услуги и разгледа различните звена, в които се обгрижват деца със специфични потребности и поздрави кмета на Търговище д-р Дарин Димитров за адекватната политика в сферата на подпомагане на тази узязвима група.

Министър Русинова съобщи, че още не е приключила проверката в Шумен по сигнала за евентуално насилие над дете в център, където се прави и медицинска експертиза.

„Недопустимо е да има агресия към деца. Аз апелирам да показваме добри случаи на екипи, които работят с такива деца. Поздравления за екипа тук, който се грижат за децата. Трябва да отдадем заслуженото на хората, които работят с тях. Инцидентни са подобни случаи с агресия към деца”, каза още тя.

Министър Русинова допълни, че е разработен проект за 28 млн. лeвa за обучение на персонала, който работи с деца. Ще има мобилен екип, който да подпомага специфични случаи, защото е отчетена нуждата от психолози, психиатри и други специалисти.

По отношение на недостига на средства в някои общини по проектите за социални и лични асистенти тя каза, че трябва да има сериозна реформа при определяне на инвалидността на хората. За децата с увреждания, освен програмата за лични асистенти, се предвиждат дневни и седмични центрове, които да подпомогнат отглеждането им.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.