Службите не виждат "непосредствени", а "средносрочни" рискове за България от събитията в Турция

Непосредствени рискове след опита за преврат в Турция за България няма. Има средносрочни и дългосрочни рискове за страната ни. Това обяви зам.-министърът на вътрешните работи Филип Гунев след изслушването на всички шефове на служби пред парламента на съвместно заседание на вътрешната и външната комисия в НС.

Гунев поясни, че е дългосрочните рискове за България са свързани с демократичните процеси в Турция и доколко там ще могат да бъдат запазени принципите на демокрацията.

"Сръбско-българската граница се охранява добре - увери зам.-министърът - Има представители на ФРОНТЕКС. Това, което виждаме, е едно нормално състояние на границата”, обясни цитиран от "Фокус". Гунев обясни, че премиерът Бойко Борисов е взел решение да бъде усилена границата на България с цел да се даде ясен сигнал, че дестабилизацията на Турция не може да доведе до мигрантски натиск.

„Мисля, че този сигнал, беше ясно припознат от другата страна”, коментира Филип Гунев.

„Това, за което настояват и премиерът, и европейските институции е да се избягва реваншизъм и да се използват инструментите на демокрацията, а не разчистването на сметки. Обратното, което би било един реваншизъм може да доведе до различни сценарии, които биха се разиграли за дестабилизация на Турция”, каза още той. По думите му след опита за преврат в Турция и заловените след това войници не е имало български изселници, като това е потвърдено от българските специални служби.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини