На 27 март 2019 да почерпят

Кубрат Пулев – целувка за милиони?

Борисов: Писах на премиерите на Гърция, Испания, Ирландия, Португалия, Словакия и Хърватия да подкрепят усилията ни за справедливи мерки по пакета “Мобилност”

Пука им на циганите, че сме профукали 1 милиард за тях Красимир Каракачанов организира кръгла маса за циганизацията на България

Продават хижа и хотел на ВМЗ-Сопот Към един от имотите има планинско пасище от 1,1 млн. кв.м

НАП проверява сделките на „Артекс“ (обзор) Антикорупционната комисия изисква документи от фирмата за 4 години назад

Вижте евтиния апартамент от „Артекс“ на зам.-министъра на енергетиката Красимир Първанов

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 27 март 2019

Укрепването на свлачището по пътя Смолян – Мадан започва до лятото

700 превозвачи блокират Страсбург Шествие ще затвори и центъра на София

Рекорден ръст на потребителските заеми Спестяванията на гражданите в банките нараснаха с 4 млрд. лв.

Бисер Лазов, основен свидетел по делото “КТБ”: Цветан Василев плащаше на Иван Костов и дъщеря му (обзор) Банкерът беглец давал по 25 000 лв. на месец на бившия премиер до фалита през 2014 г.

Вижте какво ще решава Министерският съвет утре, 27 март 2019

Макрон продаде на Китай 300 „Еърбъс“-а

Стартира седмият сезон на „Футбол за приятелство“ Началото бе дадено от Газпром, официален спонсор на Шампионска лига

Инвестициите за 2016 г. са под нивото на тези от 1996 г.

„Липсата на инвестиции е предизвикателство за страната ни. Нивото на съвкупните инвестиции в държавата към Брутния вътрешен продукт (БВП) е под нивото от 1996 г. Първото тримесечие за 2016 г., по предварителни данни на НСИ, то е паднало около 15%-16% от БВП, което е историческо ниско ниво.“ Това каза на пресконференция Любомир Дацов, член на Фискалния съвет, цитиран от БГНЕС.

„Оценяваме благоприятно данъчната структура на растежа и заетостта в България, но в същото време смятаме, че не са достатъчно усилията от гледна точка на подобряване тежестта върху малкия и средния бизнес. България продължава да е сред първите места в ЕС за тежест върху малки и средния бизнес, заради самите процедури и свързаните с това разходи”, каза Дацов.

Той коментира, че може би най-същественото предизвикателството от гледна точка на макроикономиката, според Фискалния съвет, е по-ниският растеж на потенциала на труда във всяко едно измерение. Дацов уточни, че от 21.3% общи инвестиции в икономиката около 7% са на бюджета, тоест частните инвестиции са изместени от публичните.

През 2017-2018 Съветът очаква повече приходи от осигуровки. Според данните на финансистите държавата би могла да събере още 0,3-0,4% от БВП под формата на данъци.

Изчисленията показват, че допълнително биха могли да се съберат още около 400 милиона лева.

Любомир Дацов изказа личното си мнение, относно „Брекзит”, необвързващо Съвета. „Повечето правителства се оказаха неподготвени и лично аз не виждам ясен план какво ще се прави в тази ситуация. От тук нататък всичко останало за ускорено влизане е спекулация. Дали ще влезем ускорено или не, никой не може да каже.“ Той обясни, че винаги е подкрепял позицията, че никога не е късно България да влезе в еврозоната и, колкото по-бързо, толкова по-добре.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.