Секси лъвицата Оливия Уайлд ще се пробва в режисурата Дебютният филм на мацето се казва “Booksmart”

ООН прие единодушно резолюция за прекратяване на огъня в Сирия

Филм с българско участие спечели “Златна мечка” на “Берлинале” (СНИМКИ)

Шофьорка заби колата си във бензиностанция в Благоевград

Все повече туристи от Азия идват у нас с цел винен туризъм

Работодатели дават щедри бонуси за довеждане на нов колега в офиса

Сидеров: Мога да намера нов енергиен министър

КАТ преброи 2536 ранени по-малко от лекарите Разлика с над 22% между данните на МВР и Министерство на здравеопазването установи Институтът за пътна безопасност

Забраниха играчките оръжия в пакистанска провинция

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в неделя, 25 февруари 2018

Сняг и паднали дървета на Шипченския проход

Въоръжен мъж се барикадира в дома си във Велинград Излезе да вземе дърва за печката и го арестуваха

„Левски“ подгони вечния съперник

Цветанов в Сандански: Усилията на ГЕРБ са насочени към реализирането на успешни политики в местната власт

“Реал” се утвърди в тройката

Инвестициите за 2016 г. са под нивото на тези от 1996 г.

“Липсата на инвестиции е предизвикателство за страната ни. Нивото на съвкупните инвестиции в държавата към Брутния вътрешен продукт (БВП) е под нивото от 1996 г. Първото тримесечие за 2016 г., по предварителни данни на НСИ, то е паднало около 15%-16% от БВП, което е историческо ниско ниво.” Това каза на пресконференция Любомир Дацов, член на Фискалния съвет, цитиран от БГНЕС.

„Оценяваме благоприятно данъчната структура на растежа и заетостта в България, но в същото време смятаме, че не са достатъчно усилията от гледна точка на подобряване тежестта върху малкия и средния бизнес. България продължава да е сред първите места в ЕС за тежест върху малки и средния бизнес, заради самите процедури и свързаните с това разходи”, каза Дацов.

Той коментира, че може би най-същественото предизвикателството от гледна точка на макроикономиката, според Фискалния съвет, е по-ниският растеж на потенциала на труда във всяко едно измерение. Дацов уточни, че от 21.3% общи инвестиции в икономиката около 7% са на бюджета, тоест частните инвестиции са изместени от публичните.

През 2017-2018 Съветът очаква повече приходи от осигуровки. Според данните на финансистите държавата би могла да събере още 0,3-0,4% от БВП под формата на данъци.

Изчисленията показват, че допълнително биха могли да се съберат още около 400 милиона лева.

Любомир Дацов изказа личното си мнение, относно „Брекзит”, необвързващо Съвета. “Повечето правителства се оказаха неподготвени и лично аз не виждам ясен план какво ще се прави в тази ситуация. От тук нататък всичко останало за ускорено влизане е спекулация. Дали ще влезем ускорено или не, никой не може да каже.” Той обясни, че винаги е подкрепял позицията, че никога не е късно България да влезе в еврозоната и, колкото по-бързо, толкова по-добре.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.