ООН прие единодушно резолюция за прекратяване на огъня в Сирия

Филм с българско участие спечели “Златна мечка” на “Берлинале”

Шофьорка заби колата си във бензиностанция в Благоевград

Все повече туристи от Азия идват у нас с цел винен туризъм

Работодатели дават щедри бонуси за довеждане на нов колега в офиса

Сидеров: Мога да намера нов енергиен министър

КАТ преброи 2536 ранени по-малко от лекарите Разлика с над 22% между данните на МВР и Министерство на здравеопазването установи Институтът за пътна безопасност

Забраниха играчките оръжия в пакистанска провинция

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в неделя, 25 февруари 2018

Сняг и паднали дървета на Шипченския проход

Въоръжен мъж се барикадира в дома си във Велинград Излезе да вземе дърва за печката и го арестуваха

„Левски“ подгони вечния съперник

Цветанов в Сандански: Усилията на ГЕРБ са насочени към реализирането на успешни политики в местната власт

“Реал” се утвърди в тройката

Салах вкара 20-и гол с левия крак

ГРАО в Търговище дава и час на раждане заради хороскопи

Все по-масова става модата млади и стари да искат справки от „Гражданска регистрация и административно обслужване” (ГРАО) за часа си на раждане, за да си правят хороскопи, съобщиха от общинската служба в Търговище. Почти нямало ден да нямат заявки да извадят точния час на появата на някой. Услугата търсели хора от всички възрасти, включително 50 и 60-годишни.

От ГРАО съобщиха, че правят справката на момента и не отказват на граждани, които сигурно си имали причина, не само от любопитство, да искат такива данни. Услугата е безплатна. Информацията е в актовете за раждания, които са в регистрите. В самите удостоверения, които има всеки, липсва такава подробност и ако майката не помнела, се налагало да се търси службата по регистрацията. От там обаче предупреждават, че такава информация липсва за годините от 1980 до 1993 включително. Часовете на раждане се появявали отново в актовете през 1994г.

По над 100 документа дневно вадят от ГРАО в Търговище, като най-много са тези за наследници. След дигитализирането на старите семейни регистри, преди три месеца, услугата вече гарантирано хваща всички наследници на дадено лице. Преди това, когато документите са издавани от селски кметове, е имало случаи на спестени имена в удостоверението. С такъв казус сега трябвало да се справят в общината в Търговище, след като до тях стигнал документ от преди години, от който липсвал реален наследник.

От ГРАО съобщиха, че след дигитализирането на старите регистри, ваденето на ред документи вече може да става незабавно. Предвижда се таксата за тях да бъде 5 лв., но хората ще пестят от разхождане до институцията, средства за пътуване и други.
Архивните семейни регистрите обхващат периода след 1920 до 1977-78г. от всички населени места в Търговищко. Досега те бяха в кметствата по места, но вече се съхраняват в общината.

Информацията от тях е сканирана и се ползва в електронен регистър, който търси съответното лице по населено място. От тях се проследяват раждания, местения в други градове или села, женитби, раждания на деца, разводи и смърт.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.