Инж. Мирослав Мазнев, КСБ: Асфалтът храни страшно много Помолихме премиера да не се огъва от политическо говорене, каза изпълнителният директор на строителната камара

Посланик Анатолий Макаров: Надявам се „Турски поток“ да мине през България

6 години затвор за водача, който блъсна и уби балетистa Мартин Чиканов

“Анфийлд“ по план „Ататюрк“

Кметът на Шумен срещу нова цена на водата Призовава КЕВР да преосмисли увеличението

Вътрешният министър: Не е необходима промяна на мерките за сигурност в България

Четирима пешеходци ранени за ден във Варна

Вижте протеста на строителния бранш през обектива на „Труд“ (СНИМКИ)

Иззеха 150 000 къса цигари без бандерол във Видин

Автобус изгоря във Велинград Няма пострадали при инцидента

Финансовата директорка на Huawei бе освободена под гаранция в Канада

Домът за медико-социални грижи във Варна получи дарение от „Българската Коледа“ Робот за прохождане ще помага на болни деца

Петима загинали при стрелба в катедрала в Бразилия Секунди преди полицията да го залови, стрелецът се е самоубил пред олтара

Шефът на СДВР Ивайло Иванов е предложен за главен секретар на МВР

Парламентът прие на първо четене да отпадне номерацията на партиите в бюлетината

ГРАО в Търговище дава и час на раждане заради хороскопи

Все по-масова става модата млади и стари да искат справки от „Гражданска регистрация и административно обслужване” (ГРАО) за часа си на раждане, за да си правят хороскопи, съобщиха от общинската служба в Търговище. Почти нямало ден да нямат заявки да извадят точния час на появата на някой. Услугата търсели хора от всички възрасти, включително 50 и 60-годишни.

От ГРАО съобщиха, че правят справката на момента и не отказват на граждани, които сигурно си имали причина, не само от любопитство, да искат такива данни. Услугата е безплатна. Информацията е в актовете за раждания, които са в регистрите. В самите удостоверения, които има всеки, липсва такава подробност и ако майката не помнела, се налагало да се търси службата по регистрацията. От там обаче предупреждават, че такава информация липсва за годините от 1980 до 1993 включително. Часовете на раждане се появявали отново в актовете през 1994г.

По над 100 документа дневно вадят от ГРАО в Търговище, като най-много са тези за наследници. След дигитализирането на старите семейни регистри, преди три месеца, услугата вече гарантирано хваща всички наследници на дадено лице. Преди това, когато документите са издавани от селски кметове, е имало случаи на спестени имена в удостоверението. С такъв казус сега трябвало да се справят в общината в Търговище, след като до тях стигнал документ от преди години, от който липсвал реален наследник.

От ГРАО съобщиха, че след дигитализирането на старите регистри, ваденето на ред документи вече може да става незабавно. Предвижда се таксата за тях да бъде 5 лв., но хората ще пестят от разхождане до институцията, средства за пътуване и други.
Архивните семейни регистрите обхващат периода след 1920 до 1977-78г. от всички населени места в Търговищко. Досега те бяха в кметствата по места, но вече се съхраняват в общината.

Информацията от тях е сканирана и се ползва в електронен регистър, който търси съответното лице по населено място. От тях се проследяват раждания, местения в други градове или села, женитби, раждания на деца, разводи и смърт.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.