На 16 август 2018 да почерпят

Къде се корени харизмата на дъновизма Решения на видни политически фигури са повлияни от учението

Фалшиви новини пак бълва „Дневник“ Мамят за плажа в Аспарухово, лъжат за делото за Пирин

Богатите гинат по-скъпо в катастрофи В момента съдиите присъждат еднакви суми за обезщетение на всеки наследник

Най-малко 48 загинали при самоубийствен атентат в Кабул Ранените са близо 70

„Копенхаген“ дразни ЦСКА с думи

Шефката на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова: Не е време за оставка, необходима съм (обзор) Никой не бил застрахован от срив

Извънредно положение в Генуа след рухването на виадукта

Кога хазната връща ДДС по европроекти

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък

Калоян Паргов: Цената на ремонта на „Граф Игнатиев“ е в пъти по-висока от тази на магистралите

Спират изтичането на мозъци с 61 млн. лева Държавата връща млади учени от чужбина с по-големи стипендии

Търсят две момчета, пометени от вълна на вълнолома във Варна Отменят празничния концерт и заря в града

САЩ налагат санкции върху руски и китайски компании за нарушаване на икономическото ембарго върху Северна Корея

Роналдо с нов гол за „Ювентус“

ГРАО в Търговище дава и час на раждане заради хороскопи

Все по-масова става модата млади и стари да искат справки от „Гражданска регистрация и административно обслужване” (ГРАО) за часа си на раждане, за да си правят хороскопи, съобщиха от общинската служба в Търговище. Почти нямало ден да нямат заявки да извадят точния час на появата на някой. Услугата търсели хора от всички възрасти, включително 50 и 60-годишни.

От ГРАО съобщиха, че правят справката на момента и не отказват на граждани, които сигурно си имали причина, не само от любопитство, да искат такива данни. Услугата е безплатна. Информацията е в актовете за раждания, които са в регистрите. В самите удостоверения, които има всеки, липсва такава подробност и ако майката не помнела, се налагало да се търси службата по регистрацията. От там обаче предупреждават, че такава информация липсва за годините от 1980 до 1993 включително. Часовете на раждане се появявали отново в актовете през 1994г.

По над 100 документа дневно вадят от ГРАО в Търговище, като най-много са тези за наследници. След дигитализирането на старите семейни регистри, преди три месеца, услугата вече гарантирано хваща всички наследници на дадено лице. Преди това, когато документите са издавани от селски кметове, е имало случаи на спестени имена в удостоверението. С такъв казус сега трябвало да се справят в общината в Търговище, след като до тях стигнал документ от преди години, от който липсвал реален наследник.

От ГРАО съобщиха, че след дигитализирането на старите регистри, ваденето на ред документи вече може да става незабавно. Предвижда се таксата за тях да бъде 5 лв., но хората ще пестят от разхождане до институцията, средства за пътуване и други.
Архивните семейни регистрите обхващат периода след 1920 до 1977-78г. от всички населени места в Търговищко. Досега те бяха в кметствата по места, но вече се съхраняват в общината.

Информацията от тях е сканирана и се ползва в електронен регистър, който търси съответното лице по населено място. От тях се проследяват раждания, местения в други градове или села, женитби, раждания на деца, разводи и смърт.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.