Бойко Борисов на откриването на метростанция „Витоша“: Без Господ и ЕС нищо не може да се направи (обзор)

Браницкият епископ Григорий освети спирката на подземната железница и пожела безаварийно пътуване

„Както е записано в книгата - без помощта на Господ нищо не може да се направи. Аз бих добавил, че и без Европейския съюз трудно нещо може да стане“ - с тези думи премиерът Бойко Борисов откри новата метростанция „Витоша“ и отряза лентичката вчера. Отсечката е от 1,3 км и е продължение на втората линия на подземната железница от бул. “Джеймс Баучер” до улица “Сребърна” в кв. “Хладилника”.

Новата метростанция е в зелен цвят и има 7 изхода, като един от тях е вътре в мол „Парадайз“. Информационните табели в спирката са от нов тип - те указват с номера откъде да излизат пътуващите. Идеята е, че е по-лесно да се запомнят цифри, отколкото имена на улици. Очаква се между 15 и 20 хиляди души да използват спирката всеки ден. С нея подземната транспортна мрежа в столицата става 40 км, а спирките й вече са 35.

За да бъде церемонията по откриването още по-тържествена, бранитският епископ Григорий отслужи литургия. Владиката напръска със светена вода помещението, а редом с него и официалните гости, сред които бяха министрите на транспорта, на финансите и на културата - Ивайло Московски, Владимир Горанов и Вежди Рашидов.

Премиерът благодари на Европейската комисия за финансирането, на строителите за изпълнението и на гражданското сдружение „Спаси София“, че е „вързало“ зелените цветове на станцията с името „Витоша“.

Борисов видя намеса и на културния министър в дизайна на спирката: „Има много римски мозайки. Може би Вежди Рашидов прави сметка след няколко хиляди години археолози да намерят това място и да кажат, че тия и тия фараони са направили мозайката“.

От „Хладилника“ до НДК за 7 минути

С новата метростанция „Витоша“ пътуващите от кв. „Хладилника“ ще стигат до центъра на София за най-много 9 минути. „До спирка „Сердика“ при Халите се стига за 9 минути, а до НДК - за 7“, обясни вчера изпълнителният директор на „Метрополитен“ инж. Стоян Братоев. В пиковите часове метровлакчетата на станцията ще се движат на интервали от 6 минути, а извън пиковите - между 8 и 9 минути.

Кметът на София: Започваме още 5 метроспирки тази година

До края на годината започваме строителството на 5 от спирките на третия метролъч, каза вчера кметът на София Йорданка Фандъкова по време на откриването на станция „Витоша“. Тя обясни, че до 2019 г. в столицата трябва да има още 12 спирки на подземната железница. „Това е най-удобният и екологичен транспорт. Очакваме с метрото да спестим 75 хил. тона вредни емисии годишно, което е важна стъпка в работата ни за чиста околна среда“, каза още Фандъкова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини