Нигяр Джафер: Моделът на здравеопазването е грешен

Весела Лечева: Грешка е да се иска оставка за изразена политическа позиция

Хлапета ще борят агресията с картинг и съвети от професионални пилоти

Изчезнаха 111 девойки след нападение в Нигерия

Учени регистрираха подозрителна активност на Йелоустоунския супервулкан

МЗ: Бутилираната вода носи сериозен риск за детското здраве

Мел Гибсън снима детективски сериал

173 милиона за нов център на София Пускат нощен транспорт за 2 лв.

Две българки на топ постове в ЕК Първата жена начело на Евростат ще е Мариана Коцева

Вижте акцентите от броя на “Труд” в четвъртък, 22 февруари 2018

Русия е заплатила глоба от 15 милиона долара на Международния олимпийски комитет

Актьорите Гал Гадот и Марк Хамил ще връчват награди “Оскар”

Мъж обгоря след инцидент в леярна Прокуратурата проверява и друг случай

Валери Жаблянов в блиц пред “Труд”: ГЕРБ удрят всеки, който не им харесва

Легионер стрелец обвинен за хулиганство Горския човек заплашил служители на МВР, че ги очакват много изненади

Показват булчинската рокля на племенницата на Яворов

Наредиха изложба с градски облекла от Панагюрище от 19 в. и от соц. модата на 20 в.

Изящната сватбена рокля , цялата от дантела, на племенницата и изследователка на Пейо Яворов – Ганка Найденова, е един от най-интересните експонати в новата съвместна изложба на Регионалния исторически музей -Варна и Историческия музей в Панагюрище, която представя “Облекло във времето /средата на XIX-края на XX в/.

Родственицата на великия наш поет се е венчала с известния художник от миналия век Васил Стоилов на 9 май 1944 г. в църквата “Св. Георги” в Панагюрище, разказа главната уредничка на музея там Ирина Ботева. Копие на снимка, запечатала бракосъчетанието на булката с красивата рокля и маестрото, също може да се види в изложбата. Изложен е и фракът на Иван Белопитов,който навремето е писал на Виктор Юго за трагедията на българския народ, изживяна през кървавата 1876 г., а по-късно е участвал в историческите събития по време на Съединението у нас.

Автентичните женски градски облекла до началото на XX век от Панагюрище са интересни с надиплените фустани, нагръдник и бонджур от вносен фин и скъп плат, украсен с кожа от визон или норка , с мъниста или плюш според състоянието на собственичката. Заможните дами, каквито са били повечето, са носили кърпи на главите с ръчно изработена дантела-кене, с китки и конски косми, коланите им са били с чапрази, изработени от Панагюрска златарска школа от X VIIIв, а празничните домашни пантофи -в цехове за персийски килими.

Регионалният музей във Варна извади от богатата си колекция облекла и аксесоари от времето на соц. модата, типична и универсална за цялата страна по това време, която обаче започва да се завръща и в наши дни. Мъжките костюми на дендетата от 50-те са от кашмир, задължително с преметнат шал. Познатата конфекция при жените става по-разчупена през 80-те години с къдрички и солей на полите. Тогава се носи и цветната, но изкуствена коприна, десените стават по-ярки. Навлиза и модата на чарлстона в мъжките и дамски панталони.Сред аксесоарите са найлоновите чорапи без ръб, широките и цветни мъжки вратовръзки, а платовете на облеклата са изцяло фабрични-от травира, тропикал и др. Тематични табла, допълващи експонатите, разказват за развитието на градското облекло от традиционното към модерното.

В началото на 50-те се създава Домът за модели, първообраз на Центъра за нови стоки и мода /ЦНСМ/, създаден през далечната 1957 г. Първото специализирано модно списание в България след 9 септември 1944 г. е “Славянка”, от което излизат само два броя. През 1952 г.започва издаването на модния журнал”Бонжур”, а много по-късно и на модното списание “Лада”.

Изложбата е наредена в Археологическия музей във Варна и ще може да се види до 12 август. През юни е била в Панагюрище.