Кучешки приют плаща над 3 000 лв. за ухапан шуменец

Шуменец, ухапан от бездомно куче, осъди общината да му заплати обезщетение, но след заведен обратен иск кучешкият приют в града дължи парите на кметството. По-точно сдружение "Надежда за животните", с което общината има договор за съвместна дейност. Районният съд в Шумен е присъдил 3 000 лв. обезщетение за преживени болки, стрес и оставен белег на Росен Р./45 г./. Към това се добавят 35 лв. за медицинско.

Шуменецът станал жертва на зъбите на агресивното куче на 7 юни м.г. сутринта на връщане от кварталния магазин към блока. Черно рошаво псе го захапало по левия крак, докато го подминавал. На две места отхапало плът. Мъжът бил ужасен, съпругата и децата му се изплашили от шурналата кръв. Вземал успокоителни, куцал, останал му и грозен белег. След инцидента същото куче ухапало и дете.

В частно дело шуменецът осъдил общината, като стопанин на безпризорните кучета. Затова сега общината му дължи 1030 лв. направени деловодни разноски. От кметството обаче претендирали, че от 30 март м.г. имат договор със Сдружение за съвместна дейност по изпълнение на Програма за овладяване популацията на безстопанствените кучета в общината. Едно от предвидените в договора задължения е да се грижи за отстраняване на агресивни безстопанствени кучета и да кастрира и връща по места само неагресивни и здрави.

Според решението на съда, организацията е трябвало да реагира своевременно по повод подаден сигнал и жалба от граждани, но и да предприема превантивни мерки срещу зли безстопанствени кучета. По делото е представен заверен препис от дневник с входящи обаждания и е установено, че преди случката с мъжа от същата улица е подаден сигнал за кучета. Съдът счита, че е следвало да се заловят абсолютно всички възможни кучета в района.

Решението може да се обжалва пред окръжен съд. Досега само общината плащаше хиляди левове обезщетения на граждани, пострадали от безпризорни лаещи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини