Зам.-кметът Дончо Барбалов: Новите стикери при плащането на данък за МПС са с уникален номер и баркод

"Системата за технически прегледи разчита стикерите от Столична община, така че се засилва контролът на технически прегледи в цялата страна". Това каза зам.-кметът по направление “Финанси и стопанска дейност” Дончо Барбалов, цитиран от „Фокус”.

Зам.-кметът представи двата вида холограмни стикери за моторни превозни средства, като от Столична община използваха до преди около една година единия от тях. "Сега ползваме други, които се използват в цялата страна", показа стикерите, които човек получава, когато си плати данъка, и припомни, че от няколко дни системата за технически преглед работи за цялата страна.

"Това изисква да имаме предвид някои промени. Досега бяха обхванати около 820 моторни превозни средства, които са в София, отскоро са вече 4 млн. от цялата страна", обясни той.

Барбалов обясни, че от известно време ползват стикери, които са с уникален номер и баркод. "Системата за технически прегледи ги разчита, така че се засилва контролът на технически прегледи в цялата страна и системата автоматично знае дали този баркод е валиден или не и съответно дали моторното превозно средство може да мине или не на технически преглед.

Ако данъкът е платен, няма нужда от какъвто и да било стикер, системата знае и потвърждава, че той е платен", поясни той. "Ако човек си е платил и в системата е отразено плащането, няма нужда от какъвто и да е документ. А ако плащането за дадените моторни превозни средства се завърши по банков път, в системата се отразява след 2 работни дни", посочи Дончо Барбалов.

"Вчера имах среща с Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" с "Информационно обслужване" сме в контакт - надявам се, че системата ще работи безотказно в цялата страна, както доскоро работеше за София", добави Барбалов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини