Нигяр Джафер: Моделът на здравеопазването е грешен

Весела Лечева: Грешка е да се иска оставка за изразена политическа позиция

Хлапета ще борят агресията с картинг и съвети от професионални пилоти

Изчезнаха 111 девойки след нападение в Нигерия

Учени регистрираха подозрителна активност на Йелоустоунския супервулкан

МЗ: Бутилираната вода носи сериозен риск за детското здраве

Мел Гибсън снима детективски сериал

173 милиона за нов център на София (ВИДЕО) Пускат нощен транспорт за 2 лв.

Две българки на топ постове в ЕК Първата жена начело на Евростат ще е Мариана Коцева

Вижте акцентите от броя на “Труд” в четвъртък, 22 февруари 2018

Русия е заплатила глоба от 15 милиона долара на Международния олимпийски комитет

Актьорите Гал Гадот и Марк Хамил ще връчват награди “Оскар”

Мъж обгоря след инцидент в леярна Прокуратурата проверява и друг случай

Валери Жаблянов в блиц пред “Труд”: ГЕРБ удрят всеки, който не им харесва

Легионер стрелец обвинен за хулиганство Горския човек заплашил служители на МВР, че ги очакват много изненади

Орбан отново погна мигрантите

Премиерът е яростен противник на разпределянето на чужден­ците

Унгария засили антимигрантската реторика тази седмица с нова медийна офанзива срещу бежанците преди референдумът през октомври за плановете на Евросъюза да разпредели търсещите убежище в страните членки, предаде АФП.

Под слогана “Знаехте ли, че?” дясното правителство на премиера Виктор Орбан стартира серия от публикации на правителствения сайт, в които хвърля вината за скорошните терористични атаки в Европа върху бежанската криза, завладяла ЕС от 2015 г.

“Атаките в Париж са извършени от мигранти”, твърдят властите в Будапеща във връзка с касапницата в Париж миналия ноември, когато загинаха 130 души. Сред организаторите на терора са двама души, влезли на Стария континент заедно с потока от сирийци и иракчани към гръцките брегове.

Други послания предупреждават, че “насилието срещу жени се е увеличило многократно от началото на мигрантската вълна” и че “само в Либия 1 млн. души чакат да дойдат в Европа”.

Кампанията на кабинета ще се разпростре и в печатните издания, телевизии и радио, както с билбордове в цялата страна идните седмици.

Критици на инициативата вече предупредиха, че единствената й цел е “да засили ксенофобските настроения в Унгария”.

По-рано този месец правителството насрочи референдум за спорния план на ЕС за разпределяне на 160 000 бежанци в 28-те страни членки. Премиерът Орбан отдавна е яростен противник на предложението и смята, че то нарушава националния суверенитет. Според него “Брюксел се опитва да прекрои културната и религиозната идентичност на Европа”. Будапеща заедно с Братислава подадоха жалба в Европейския съд в Люксембург срещу плана на Брюксел, който има за цел да облекчи Италия и Гърция, основните “порти” за прииждащите чужденци.

Около 400 000 бежанци влязоха в Унгария през 2015 г., преди правителството да отцепи южните граници с бодлива тел и огради през есента. Властите одобриха и ново законодателство със строги наказания за нелегално влизане в страната и опити за премахване на огражденията. Миналата година кабинетът издигна и билбордове, които предупреждават чужденците да не взимат работните места на унгарците.