Бившият белгийски крал призна, че има незаконна дъщеря

Лондон улеснява с визи експерти

ДАНС по следите на коронавируса Мерки срещу заразата, идваща от Китай

Удължиха бедственото положение в Община Перник заради водната криза

Българинът доплатил 4 млрд. за лекарства Първи сме в ЕС по разходи за медикаменти

220 милиона долара за екшън комедията „Лоши момчета завинаги” Филмът се представя над очакванията

СЗО промени оценката си за коронавируса, вече го смята за високорисков

Турски хакери в мащабна кампания от името на Анкара Властите в Кипър, Гърция, Ирак и Албания на мушка

Самоубилият се пред ДАНС отвлякъл самолет през 1981 г. Емил Крумов трябвало да дава показания за „Луков марш”

За какво може да ни наложат дисциплинарно наказание

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 28 януари 2020

Борисов: Длъжни сме да не допуснем подобни трагедии като Холокоста да се случат отново

Турските домати пълни с пестициди Изследване откри 56 забранени вещества в зеленчуци

Пожарникари уловиха змия в домашно мазе в Сливен

Първа жертва на коронавирус в Пекин

Ние сме в петоъгълник, по-сложен от Бермудския триъгълник

Публикуваме тезите на премиера Бойко Борисов за съвременния свят, изказани в „Здравей, България!“ по Нова телевизия

За президентските избори

Президентските избори са толкова далече спрямо събитията в света, че са ми последна грижа към този момент. Сега не му е времето да се говори президентски избори. Когато държавният глава насрочи изборите, тогава ще говорим.

АБВ прави същото, което прави и Реформаторският блок, или по-конкретно ДСБ. Те казват: “Ние искаме да имаме общ кандидат на левицата, но ние ви посочим кой да бъде той.” АБВ с този си ход казват на левицата: “Първанов ще бъде кандидат, но ние сме за обща лява кандидатура.” Така поставят госпожа Корнелия Нинова в две много неловки ситуации. Първо, тя като нов лидер трябва да спечели избори или поне така да се сбори, че да видят, че БСП се съживява, че е в подем, че е жива и че е мощен опонент. Ако изкарат за кандидат Първанов – заминава всичко, това всички го виждат. Сега тя е принудена да изкара свой кандидат и така може би няма да има обща лява кандидатура.

В същото време какво правят реформаторите от трибунката на парламента? Казват: “Да дойде Борисов веднага тук, за да му покажем, че трябва подкрепим, обаче като независим, бившия кандидат на ГЕРБ – Плевнелиев… който между другото се справи прекрасно. Справи се, защото не работеше като Първанов във време, когато светът беше спокоен, а парите валяха като шума. Плевнелиев работи много трудно време.

Когато си говорим с него (Радан Кънев, б.р.) не пред медиите – изключително разумен човек, когато ми излезе и види камерите и започне да ги говори едни неща – изтръпвам.

В сегашната ситуация коренно си преразглеждам фигурата, която трябва да изпълнява в новия световен ред. Една дума – обединител. Да бъде приет от всички, когато бъде избран. Нацията в следващите месеци и години ще има нужда от човек, който да опита да балансира между партиите, изпълнителната власт и да опита да консолидира нацията, не да я раздели.

За патриотите

Валери Симеонов може да си каже каквото иска (лидерът на НФСБ поздрави превратаджиите – б.р.). Ако носеше той отговорността на държавата, щеше да внимава, като говори, че трябва да се изправят ракети срещу страна от НАТО. В нощта на преврата всички лидери в света го осъдиха. Когато се събрахме в 4 ч сутринта в България, всяко изречение сме гледали в това, което транслираме към света… Ние сме първите, които казахме да се внимава с ескалацията на насилие след преврата. Тези, които поддържат Ердоган, дават за пример Афганистан, Ирак, Либия. Ако беше успял превратът, какво щеше да се случи с Ердоган?

За света

Светът е обзет от напрежение. Ако трябва да съм гадател и оракул, хороскопът на света е много лош. Нищо не виждам в обозримо бъдеще, което да успокои света. Няма разумен политик, който да подкрeпи военен преврат, където и да е. Затова и в нощта на преврата всички лидери в света го осъдиха. Не само защото е преврат – стреля се с танкове и самолети по цивилни сгради – това е неприемливо.

Ние сме в един петоъгълник в момента, по-сложен от Бермудския триъгълник. От едната страна имаш Черно море и Крим, от другата – Турция, Гърция, Македония. Всички в ЕС са разтревожени. И ние, но нашата е най-деликатна ситуация, защото ние сме не само външна граница на ЕС, но трябва с нашата политика да запазим баланса.

За Черно море

Отново започнаха руски самолети да наближават въздушното ни пространство. Те правят това регулярно. Идват през Черно море, близко до нас, завиват и си отиват. Но ние по плана на НАТО вдигаме двойка изтребители, които да ги прихващат. Няма да коментирам тази тема, защото е свързана с НАТО, но не всички от няколко дни го правят. Все по-тревожно става в нашето Черно море.

Искам Черно море да е зона на транспортни коридори, на добив на нефт и газ, на туризъм и кой не го иска? Демилитаризирането може да стане само по линия на НАТО, съседните страни, Русия и Турция – всички, които сме в този басейн. Като начало трябва да се опитаме да спрем ескалацията на въоръжението. Напрежението между Великите сили става нетърпимо.

За бежанците

и Турция

Усеща се раздвижване от другата страна – Турция, неспокойствие. Движат се бежанци, всеки ден в България, във вътрешността на страната, залавяме по 150-200 души. Всички са там и се готвим за тежък проблем с бежанската вълна и виждаме нищо, което ни кара да бъдем по-ведри. Вторачвайки се в Турция, виждате, че дори споразуменията от Минск не се спазват.

Следва много внимателно да се говори по темата за Турция, защото по-близко от това няма – не само границата ни е обща, много изселници има в Турция, много български мюсюлмани в България. Нашата ситуация е най-деликатна, защото оттук нататък ние сме не само външна граница на ЕС, ние с нашата политика и поведение трябва да запазим баланс, въпреки че арестите на съдии, учители… ние не го разбираме. Трябва да бъдем малко по-внимателни в изказа, защото трябва не само да запазим комуникацията, а да направим така, че те да спазят своя ангажимент да не ни залее бежанска вълна.

За реформите

и министрите

Министрите от Реформаторския блок правят трудните реформи и затова те имат подкрепата ми. Радан Кънев с неговата партия реално е в управлението. Да се откажеш от Москов… колко пъти Москов е бил при вас като шеф на ДСБ и ни е атакувал. И не само това. Там имаме нужда от подкрепа – не ни я дават, казват – това е на премиера работа. Когато се срещат с доктори, недоволни, аптеки или джипита, те казват: Това са Бойко и Москов, ние не сме.

За асфалтираните дървета

Има тъпанари. Като вижда, че има дърво, защо го асфалтира? Знаеш, че ще минат хора покрай него и ще го видят.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.