Надежда Савченко иска прошка и преговори с Донбас

Украинската депутатка Надежда Савченко изрази позиции и становища, които са в пълен разред с политиката на властите относно конфликта в Донбас, съобщи РИА Новости.

Савченко е единствената жена пилот в украинската армия. Тя бе пленена и осъдена на 22 години затвор заради причастността й към убийството на двама руски журналисти, отразяващи конфликта в Донбас. Впоследствие бе помилвана от руския президент Владимир Путин и разменена с двама руски военни, заловени и осъдени от Украйна. В родината си тя бе обявена за герой. През октомври 2014 г. бе избрана за депутат във Върховната Рада и за член на украинската делегация в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ).

В интервю за телевизия NewsOne обаче тя потвърди готовността си за среща с лидерите на Луганската и Донецката народни републики, за да претоваря с тях по регулирането на конфликта за Донбас. Тя вече бе предложила на украинските власти да започнат преки преговори с ЛНР и ДНР извън Минския процес, уточнява БГНЕС.

ЛНР и ДНР заявиха, че са готови да преговарят със Савченко, ако Киев й предостави такива пълномощия.

Надежда Савченко заяви още, че подкрепя амнистията за опълченците в Донбас, което управляващите в Киев не искат и да чуят. В предаване по телевизия „5-ти канал“ тя заяви, че воюващите страни трябва да си простят, а също за „да разговарят помежду си“ и „да се чуват“.

„Ще ни се наложи много неща да простим. И на нас, вероятно, ще ни се наложи да искаме прошка. И не вероятно, а неизбежно. Трябва да се научим да искаме прошка и да прощаваме. Иначе няма да има мир“, отбеляза украинката, която доскоро бе смятана за „политически ястреб“. Заради тези й възгледи в Украйна вече я наричат шпионка на Путин и троянският кон на Кремъл.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини