Кметът на Пещера инициира изграждането на паметник на Васил Левски

Кметът на Община Пещера Николай Зайчев инициира изграждането в родопския град на паметник на Васил Левски, който трябва да стане факт за 180-годишния юбилей от рождението на Апостола на свободата през юли 2017 г.

В Пещера няма паметник на Левски и жителите на града нямат възможност да отдадат подобаваща почит на великия българин, са мотивите на кмета.

"От три месеца водим разговори с председателя на Общобългарския комитет "Васил Левски" Васил Василев и стигнахме до идеята със скулптора Валентин Старчев, който изработва барелефи на Апостола на свободата, да направим нещо подобно. Това е важна инициатива, защото Васил Левски е обединител на цялата нация и това ще бъде добре за всички в нашата община", коментира Пламен Зайчев.

Идеята за изграждането на барелеф на Левски е на администрацията на Община Пещера, ГЕРБ и ВМРО, но към инициативата се присъединява и местната опозиция, което говори недвусмислено за обединителна роля на Апостола.

В Пещера дори вече са избрали най-подходящо място за бъдещия паметник на Васил Левски - в градинката между улиците "Г.С.Раковски" и "Михаил Такев", а въпрос на дни е и създаването на местен общински комитет, който ще намира нужните пари за изграждането на барелефа. Предвижда се в основата на паметника да бъде вграден списък с имената на дарителите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини