Задържаха 27-годишен шофьор, ударил 7 паркирани коли след гонка с полицаи

Емил Радев: Действия на властите по отношение на чумата са съобразени с европейските документи

Депутатите приеха промените за ранно пенсиониране на миньорите

Славчо Велков: Дано чумата по добитъка не се окаже като ишиаса на един европейски чиновник

Гръцкото правителство иска да разсее напрежението с Москва

Властелинът на пръстените Новото Audi Q8 съчетава функционалността на голям SUV с елегантността на купе

Иван Иванов: Липсата на комуникация доведе до хаоса с евтаназията на животните

Засилен контрол на българо-гръцката и българо-румънската граници заради африканска чума по свинете

На 15 лв. е увеличена помощта de minimis за овца-майка и/или коза-майка

Драгомир Стойнев: Искаме вътрешния министър в парламента – иначе публикуваме стенограмата от Председателски съвет

Теменужка Петкова за забраната на сделката с ЧЕЗ: Всички трябва да се съобразим с това решение

Заседнал автобус затвори пътя за Струпешкия манастир „Св. Пророк Илия”

Кметът на Шарково: Хората в селото са отчаяни

Наш капитан на кораб спасява Пирея от апокалипсис Загадките на българското морячество – трета част

На кои женени мъже не им липсва сексът с други жени?

В „училището на Гюлен“ в София не се яде свинско, момичетата са в отделна сграда. Там учат деца на депутати от ДПС

Експерти и дипломати твърдят неофициално, че соченият от Анкара за организатор на опита за преврат проповедник Фетхуллах Гюлен има училища и у нас и посочват столичното елитно частно училище „Дружба“. В него учат повече от 500 ученици, от 5-годишна възраст до 12-и клас. Половината са от смесени бракове между турски и български граждани, разказа БТВ.

Задължителен за изучаване е английският език. Хуманитарните науки се учат на български, а точните – на английски. Директорът Билан Малушев посочи пред БТВ, че турски се изучава само като втори чужд в гимназията.

Частното училище е създадено преди 17 години, а на входа му има портрети на български възрожденци. „Дружба” има лиценз от МОН, Малушев подчертава, че спазват наредбите.

Директорът, който е и управител на фирмата-собственик разказва още, че то е част от верига учебни заведения по света. Общото между тях са инвеститорите, различни, но от турски произход.

„Имаме общи неща с училища на турски инвеститори в други страни. Например – да се изграждат мостове между културите”, казва Малушев. За създаване на мостове между различните култури пише в трудовете си и Фетхуллах Гюлен.

Повлияни от него много турски бизнесмени създават повече от хиляда училища в Турция и по света. Те са членове на движението „Хизмет“, за което той е икона. Самият директор също признава, че подкрепя идеите на духовника.

Въпреки това Билан Малушев отрича „Дружба” да е част от мрежата на Гюлен. Темата не била коментирана нито с инвеститорите, нито с учителите, нито с учениците.

Вероучение или религия не се изучават, но в стола на училището има специално меню – без свинско месо.

В модерното училище преподават и петима учители, дошли специално от Турция. Като Хакан Айдин, който преподава физика на англисйки език. За него „Гюлен е един от големите учени и просветители на Турция за последните 50 години”.

Директорът обяснява привлечените турски преподавали с липсата на специалисти у нас.

Училищният пансион е само за момичета. Момчетата са разпределени в друга сграда, която е част от училищния комплекс.

 Рамзе Туджар отговорник на женския пансион, обяснява: „Стаите са с 3 легла, със собствен санитарен възел, по принцип децата винаги оставят чисто, всяка сутрин”.

На табло в пансиона има правилник на частното училище. В него е записано, че момчетата и момичетата имат право да напускат училищния комплекс разделени, в различни дни и часове. Такова било желанието на родителите.

Училището твърди, че се самоиздържа с такси по 3400 евро на година от всяко дете. Тук учат и деца на редица български политици.

„Имаме ученици на депутати. (От ДПС?) Да, имаме. (На кои депутати?) Не мога да Ви кажа в момента, въпреки, че те са много известни. Но тук има от всякакви виждания и политически партии деца на родители”, посочва директорът.

От образователното министерство многократно са проверявали училището, но нарушения не са открити. Нещо повече. Според данните на ведомството, училище „Дружба“ е на челни места в страната по успех като е смятано за едно от най-престижните в страната. А за една паралелка от 20 души се борят 700 деца.

На този фон в Турция се затварят училищата на Гюлен, а от училище „Дружба” пестят коментарите си по темата.

Предполага се, че една от причините за големият разрив между Гюлен и турския президент Ердоган е точно заради разбиранията на двамата как да изглежда образователната система в Турция.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.