Експертите от ОЗХО все още не са посетили сирийския град Дума

Осъдиха англичанин, блудствал с 11 годишна шведка у нас

Незаконни рога и зъби конфискуваха от ловец в Чипровци

Кралица Елизабет II ще отбележи своя 92-ри рожден ден с концерт

Десислава Иванчева: Причината за акцията срещу мен е да бъда заменена със служебен кмет

106 безработни стават чистачи и пазачи

Полуфиналът на Григор Димитров в Монте Карло пряко по Mtel Sport 1

Министър Валентин Радев посети полицай Гергана Зашева (СНИМКИ)

БНБ пуска сребърна възпоменателна монета „Старият бряст в Сливен“

Франция ни върна беглец от правосъдие Великобритания питала за площта на килиите

Петролният бранш представи визия 2050 за развитие на сектора

Акула нападна сърфист на Хаваите

Григор Димитров отново би Гофен, чака на полуфинала Надал или Тийм

В различни схеми полицаи от Пловдив и Раковски крадат цигари и изнудват

Прокуратурата издейства доживотен затвор за убийство на мъж от Разград

В “училището на Гюлен” в София не се яде свинско, момичетата са в отделна сграда. Там учат деца на депутати от ДПС

Експерти и дипломати твърдят неофициално, че соченият от Анкара за организатор на опита за преврат проповедник Фетхуллах Гюлен има училища и у нас и посочват столичното елитно частно училище „Дружба”. В него учат повече от 500 ученици, от 5-годишна възраст до 12-и клас. Половината са от смесени бракове между турски и български граждани, разказа БТВ.

Задължителен за изучаване е английският език. Хуманитарните науки се учат на български, а точните – на английски. Директорът Билан Малушев посочи пред БТВ, че турски се изучава само като втори чужд в гимназията.

Частното училище е създадено преди 17 години, а на входа му има портрети на български възрожденци. „Дружба” има лиценз от МОН, Малушев подчертава, че спазват наредбите.

Директорът, който е и управител на фирмата-собственик разказва още, че то е част от верига учебни заведения по света. Общото между тях са инвеститорите, различни, но от турски произход.

„Имаме общи неща с училища на турски инвеститори в други страни. Например – да се изграждат мостове между културите”, казва Малушев. За създаване на мостове между различните култури пише в трудовете си и Фетхуллах Гюлен.

Повлияни от него много турски бизнесмени създават повече от хиляда училища в Турция и по света. Те са членове на движението “Хизмет”, за което той е икона. Самият директор също признава, че подкрепя идеите на духовника.

Въпреки това Билан Малушев отрича „Дружба” да е част от мрежата на Гюлен. Темата не била коментирана нито с инвеститорите, нито с учителите, нито с учениците.

Вероучение или религия не се изучават, но в стола на училището има специално меню – без свинско месо.

В модерното училище преподават и петима учители, дошли специално от Турция. Като Хакан Айдин, който преподава физика на англисйки език. За него „Гюлен е един от големите учени и просветители на Турция за последните 50 години”.

Директорът обяснява привлечените турски преподавали с липсата на специалисти у нас.

Училищният пансион е само за момичета. Момчетата са разпределени в друга сграда, която е част от училищния комплекс.

 Рамзе Туджар отговорник на женския пансион, обяснява: „Стаите са с 3 легла, със собствен санитарен възел, по принцип децата винаги оставят чисто, всяка сутрин”.

На табло в пансиона има правилник на частното училище. В него е записано, че момчетата и момичетата имат право да напускат училищния комплекс разделени, в различни дни и часове. Такова било желанието на родителите.

Училището твърди, че се самоиздържа с такси по 3400 евро на година от всяко дете. Тук учат и деца на редица български политици.

„Имаме ученици на депутати. (От ДПС?) Да, имаме. (На кои депутати?) Не мога да Ви кажа в момента, въпреки, че те са много известни. Но тук има от всякакви виждания и политически партии деца на родители”, посочва директорът.

От образователното министерство многократно са проверявали училището, но нарушения не са открити. Нещо повече. Според данните на ведомството, училище “Дружба” е на челни места в страната по успех като е смятано за едно от най-престижните в страната. А за една паралелка от 20 души се борят 700 деца.

На този фон в Турция се затварят училищата на Гюлен, а от училище „Дружба” пестят коментарите си по темата.

Предполага се, че една от причините за големият разрив между Гюлен и турския президент Ердоган е точно заради разбиранията на двамата как да изглежда образователната система в Турция.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.