Вдигат цените на погребенията в Пловдив

Цените на погребенията в Пловдив ще скочат, ако на сесията в четвъртък общинските съветници подкрепят предложението на шефа на ОП “Траурни дейности” Коста Попов за корекция на стойността на съществуващите услуги и въвеждане на нови “с цел подобряване на обслужването, увеличаване на приходите и повишаване на конкурентоспособността му спрямо погребалните агенции”.

Цените не са пипани от 2010 г., а стойността на инструментите, материалите, помощните средства и разходите на труд са нараснали значително – само увеличението на МРЗ (минималната работна заплата) е със 75 %, мотивира се директорът Коста Попов.

Предлаганото увеличение е най-голямо за услугите “Изкопаване и заравняване на гроб за погребение в ново или старо място” – 108 и 120 лв. с ДДС вместо 84 и 96 лв. за механизирано или ръчно изкопаване. Двойно – от 12 на 24 лв., скача цената за организиране на погребение и/или кремация. Доставка на ковчег, превоз на покойник и траурно шествие с катафалка ще струват съответно 12, 18 и 24 лв. в зависимост от зоната – първа (до 8 км), втора (до 15 км) и трета (до 24 км). Превозът с катафалка от или до друго населено място се таксува по 0,84 лв./км.

ОП “Траурни дейности”- Пловдив предлага куп нови услуги: обличане на покойник срещу 30 лв., сваляне на покойник от първия етаж за 5 лв. и по 3 лв. за всеки следващ етаж, носене и товарене на покойник – 5 лв., полагане и аранжиране на ковчег – 9.60 лв., почистване на гроб от трева с косачка – 6 лв., разбиване и премахване на бетон от гроб – 24 лв., определяне на строителна линия за нов гроб, издаване на разрешително за благоустрояване – 18 лв., предоставяне правото на ползване върху гробно място за домашен любимец за 5 години – 30 лв., загробване на домашен любимец – 39 лв. и др.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.