Експерт: Нападението в Мюнхен е история с натрупване, извършителят бил изолиран

Нападението в Мюнхен е история с натрупване, защото 18-годишният извършител, който е бил изолиран, отхвърлен и със слаб характер, не е получил нужната психологическа помощ. Това коментира за Радио „Фокус“ проф. Калин Гайдаров, преподавател в НБУ и бивш директор на Института по психология на МВР.

Той допълни, че в същността си проблемът с част от атаките в Европа е социален.

“Когато бежанците бяха насочвани към Германия като мястото, където могат да намерят всичко, което им липсва, на тях им беше създавана илюзия, че има пространство в света, където абсолютно всичко, което искаш да постигнеш, но го нямаш, можеш да го намериш. Всеки от нас има индивидуални разбирания, мечти, очаквания и желания, но разбирате, че няма как в която и да е част от света да постигне всичко, което иска, и когато отидеш в тази страна, която и да е тя, и видиш, че това е невъзможно, се получава дълбоко разминаване и тогава реагираш също толкова остро както, когато някой те заблуди, излъже и не оправдае твоите очаквания”, коментира още университетският преподавател.

Според проф. Гайдаров западните общества са затворени, дистанцирани и монокултурни. По думите му в тях интеграцията на големи малцинствени групи е трудна и не може да бъде пълна дори при второто и третото поколение преселници.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини