Обществената трапезария в Търново ще работи без прекъсване цяла година

Румен Радев удостои с висши държавни отличия дейци на образованието, науката и военномедицинското дело

Иво Прокопиев участва в „зелени“ проекти за 11.7 млн. лв. Броил врабчета, снимал орли, лобирал за промяна на екозакони

Бургаска учителка се нуждае спешно от кръв

Свлачище застрашава пешеходци и коли край Дебелец

ВСС прие оставката на Красимир Влахов

СГС даде ход на делото срещу Йоан Матев

Отиде си Георги Марков

Как един посланик застава зад истината Меглена Плугчиева оборва неверни публикации за България в “Нойе Цюрхер цайтунг”

Турски военни самолети са извършили 42 нарушения на гръцкото въздушно пространство

850 000 лева идват в Сливен за подкрепа на деца с увреждания и семействата им

Над 20 % от варненските ученици отиват в западни ВУЗ-ове Англия, Холандия и Дания са най-предпочитани дестинации

Оперираха Делио Роси

Варненци пак искат паметен знак на Пламен Горанов

Ръководителят на Районната прокуратура в Пазарджик Георги Кацаров е подал оставка

Рибар от Несебър: Мъртвите делфинчета са починали при раждане

“Моята версия е, че изхвърлените на брега мъртви малки делфинчета са починали при раждането си. Някои дори бяха с пъпна връв. Случва се всяка година, но просто това лято морето е необичайно бурно и затова ги изхвърля на брега.” Това заяви Красимир Вангелов, рибар от Несебър след проведената в Бургас в понеделник кръгла маса на тема “Смъртността на делфините и влиянието на риболова върху популацията им“.

Тя бе организирана от Сдружение Черноморски изгрев, Национална асоциация „Българско Черноморие“ и предприятия БГ ФИШ. На срещата не се отзоваха поканените министри и политици, но имаше представители от местната екоинспекция, Гранична полиция, ИАРА и др. организации, както и рибари.

Хората са по- важни от всичко останало, каза многозначително един от риболовците.
След форума бе прочетена декларация, която ще бъде изпратена до премиера Бойко Борисов.

“Морският риболов не е причина за намаляване популацията на делфините и за тяхната завишена смъртност. Категорично се противопоставяме за вменяване вина на рибарите за това. Настояваме да се огласи влиянието на военните кораби, вредата от подводните взривовове и радиовълните върху здравето, живота и ориентацията на делфините. Как влияят върху живота на делфините съвременните техники за проучване на добив на нефт газ и др. Настояване за аргументирани и научни становища и категорично се противопоставяме за определяне на зони за забрана за риболова…
Настояваме да се преустанови финансирането на всички екоорганизации с пари от бюджета и да се преустановят обществените поръчки по определяне картиране на зоните и преброяване на видовете в Черно море…Ние не живеем от социални помощи, от подаяния от бюджета или от субсидии от държавата. Ние осигуряваме пари за да плащат държавните заплати на тези, които постоянно подвеждат обществото какви врагове сме рибарите на природата, на делфините, на морето, на пристанищата, напоследък и на държавата.

Категорично против сме всички забрани, рестрикции и ограничения, пък били те и от някои екологични организации, които получават пари от държавата и слагат прът в колелата на сектора” се казва в декларацията.

Четири са причините са смъртта на делфините, според проучвания на НПО “Черноморска изследователска програма Ной”. Това са сонарите от военните учения, промяната на мястото на съществуване /”муткурите” са прогонени от по- големите, вид “афала”/. Другите две причини са нарушението на рибните ресурси и замърсяване на морето, причинено от речните корита и нарастване броя на медузите. Конкретно за последния случай вина имат военните сонари или това, че “афалите” са подгонили “муткура” и го изяждат, каза Аспарух Карастоянов, председател на НПО- то.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.