Бисер Петков: Работещите текстове от закона на омбудсмана за личната помощ ще влязат в новия Закон за социалните услуги

Радосвет Радев е новият изпълнителен председател на Българска стопанска камара

Шок за Бразилия: Неймар напусна контузен тренировка

Турция се разсърди на САЩ заради спряната сделка за Ф-35

Забраниха на мандрите да правят сирене с палма (обзор) До месец преработвателите трябва да решат дали ще правят истински продукти

Испанските фенове гласуват друг да пази срещу Иран

Пол Маккартни отиде да разгледа инсталацията “Мастаба” на Кристо

Зам.-министърът на МВР Филип Гунев: Не е възможно затваряне на всички външни граници на ЕС за преселници

400 американци идват с „Абрамс“ и „Брадли“ за учение на полигон „Ново село“

Паисий, Смирненски, Гео Милев и Вапцаров влязоха в Алеята на писателите Вежди Рашидов с втори паметник в комплекса

Вижте какво ще решава Министерски съвет на 20 юни 2018 г.

Северна Корея е предложила премахване на тежката артилерия от границата

Антониу Гутериш: Броят на страните, участващи в конфликти, е най-големият за последните 30 години

Китай гневен на нови US мита Търговският конфликт се разгорещи (инфографика)

Боил Банов в Шипка: Сградата на читалище „Светлина-1861“ ще бъде възстановена Започва процедура за обявяването й за паметник на културата

Рибар от Несебър: Мъртвите делфинчета са починали при раждане

“Моята версия е, че изхвърлените на брега мъртви малки делфинчета са починали при раждането си. Някои дори бяха с пъпна връв. Случва се всяка година, но просто това лято морето е необичайно бурно и затова ги изхвърля на брега.” Това заяви Красимир Вангелов, рибар от Несебър след проведената в Бургас в понеделник кръгла маса на тема “Смъртността на делфините и влиянието на риболова върху популацията им“.

Тя бе организирана от Сдружение Черноморски изгрев, Национална асоциация „Българско Черноморие“ и предприятия БГ ФИШ. На срещата не се отзоваха поканените министри и политици, но имаше представители от местната екоинспекция, Гранична полиция, ИАРА и др. организации, както и рибари.

Хората са по- важни от всичко останало, каза многозначително един от риболовците.
След форума бе прочетена декларация, която ще бъде изпратена до премиера Бойко Борисов.

“Морският риболов не е причина за намаляване популацията на делфините и за тяхната завишена смъртност. Категорично се противопоставяме за вменяване вина на рибарите за това. Настояваме да се огласи влиянието на военните кораби, вредата от подводните взривовове и радиовълните върху здравето, живота и ориентацията на делфините. Как влияят върху живота на делфините съвременните техники за проучване на добив на нефт газ и др. Настояване за аргументирани и научни становища и категорично се противопоставяме за определяне на зони за забрана за риболова…
Настояваме да се преустанови финансирането на всички екоорганизации с пари от бюджета и да се преустановят обществените поръчки по определяне картиране на зоните и преброяване на видовете в Черно море…Ние не живеем от социални помощи, от подаяния от бюджета или от субсидии от държавата. Ние осигуряваме пари за да плащат държавните заплати на тези, които постоянно подвеждат обществото какви врагове сме рибарите на природата, на делфините, на морето, на пристанищата, напоследък и на държавата.

Категорично против сме всички забрани, рестрикции и ограничения, пък били те и от някои екологични организации, които получават пари от държавата и слагат прът в колелата на сектора” се казва в декларацията.

Четири са причините са смъртта на делфините, според проучвания на НПО “Черноморска изследователска програма Ной”. Това са сонарите от военните учения, промяната на мястото на съществуване /”муткурите” са прогонени от по- големите, вид “афала”/. Другите две причини са нарушението на рибните ресурси и замърсяване на морето, причинено от речните корита и нарастване броя на медузите. Конкретно за последния случай вина имат военните сонари или това, че “афалите” са подгонили “муткура” и го изяждат, каза Аспарух Карастоянов, председател на НПО- то.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.