Рибарите с декларация до премиера: Преустановете финансирането на екоорганизации с пари от бюджета (обзор)

“Настояваме да се преустанови финансирането на всички екоорганизации с пари от бюджета и да се преустановят обществените поръчки по определяне картиране на зоните и преброяване на видовете в Черно море”, зоват рибарите в декларация, изпратена до премира Бойко Борисов. Те са ядосани на еколозите, че ги клеветят и заради тях премиерът забрани риболова в райони с популация на делфини в Черно море.

“Морският риболов не е причина за намаляване на популацията на делфините и за тяхната завишена смъртност. Категорично се противопоставяме за вменяване вина на рибарите за това. Настояваме да се огласи влиянието на военните кораби, вредата от подводните взривове и радиовълните върху здравето, живота и ориентацията на делфините. Как влияят върху живота на делфините съвременните техники за проучване на добив на нефт, газ и др. Настояваме за аргументирани и научни становища и категорично се противопоставяме за определяне на зони за забрана за риболова”, категорични са рибарите.

“Категорично против сме всички забрани, рестрикции и ограничения, пък били те и от някои екологични организации, които получават пари от държавата и слагат прът в колелата на сектора”, се казва още в декларацията.

Моята версия е, че изхвърлените на брега мъртви малки делфинчета са починали при раждането си. Някои дори бяха с пъпна връв. Случва се всяка година, но просто това лято морето е необичайно бурно и затова ги изхвърля на брега. Това заяви Красимир Вангелов, рибар от Несебър, след проведената в Бургас в понеделник кръгла маса на тема “Смъртността на делфините и влиянието на риболова върху популацията им” .

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини