Д-р Куин Лечителката се снима за “Плейбой”

Албания и Македония ще започнат преговори за присъединяване към ЕС

Катастрофа на пътя между село Церово и Благоевград взе една жертва

Волен Сидеров: Нямаме претенции към поста енергиен министър

Антон Кутев: Тече процес по самосваляне на правителството

Радослав Янков: Не оправдах собствените си очаквания

“Ислямска държава” пое отговорност за самоубийствения атентат в Кабул

БЛС ще решава днес дали да бъде даден мандат за подписване на Националния рамков договор със НЗОК

Днес отбелязваме Тодоровден

Намалено водоподаване в Пловдив Причината е едновременна авария в половината от помпените станции

Цветан Цветанов в Брест: Цецо Луканов ще бъде кмет на всички жители на Брест

Гласуването в ООН на резолюцията за примирие в Сирия беше отложено за днес

Един човек загина, а шестима са ранени при самоубийствен атентат в Кабул

Тръмп: Действията на Русия и Иран в Сирия са срам

Kорнелия Нинова: Борисов да не се крие зад полите на Гинка и Теменужка Гинка да дойде в парламента и да обясни как стана собственик на ЧЕЗ, поиска лидерът на БСП

Чистенето на Шумен с 1,6 млн. лв. по-евтино

Две нови фирми поеха почистването на Шумен от края на миналата седмица. “Екомакс” и РТК ще извозват сметта и ще лъскат града за 2,2 млн. лв. годишно без ДДС. Сумата е с над 1,6 млн. лв. по-ниска от досегашната план-сметка за боклука. Това стана ясно от изнесените данни от кмета Любомир Христов на брифинг във вторник. Той гарантира, че предоставяните услуги от двете фирми не намаляват и градът няма да получава по-малко метене и миене.

През миналата година община Шумен е платила на досегашния концесионер “Титан-БКС” 1,657 млн. лв. за събиране и транспортиране на отпадъците, 669 353 лв. за поддържане на депото за отпадъци, за почистване на улици и обществени места са дадени 753 877 лв., за зимно почистване 404 050 лв., а за осигуряване и поддръжка на съдовете за смет са изплатени 335 144 лв.

Пак за контейнери през 2013 г. са дадени над 330 000 лв., а през 2014 г. още 277 000 лв. Към момента обаче, общината няма свои контейнери, собственик е само на 16 “бобъра” и 671 малки кофи в селата.

Двете нови фирми, които поеха чистенето от събота /договорът с “Титан-БКС” изтече на 22 юли/, вече са поставили над 1000 нови “бобри”. На места има частични проблеми с липси на контейнери, със забавено събиране на сметта. Очакванията на кметското ръководство са, че до седмица те ще се решат.

Новосъздаденото общинско предприятие “Чистота”, което трябва да заработи пълноценно до 1 г., вече е поело управлението на регионалното депо за отпадъци в шуменския кв.”Дивдядово”. То се запали на 1 юли и на места още дими, но ударно се запръстява. Лошото е, че закупени от общината и предоставени на “Титан БКС” през 2007 и 2009 г. компактор и булдозер за нуждите на сметището са в лошо състояние, а ремонтът ще коства над 100 000 лв., каза Христов.

Имало решение на Общинския съвет от юни 2013 г. общината да сключи договор за предоставяне под наем на двете машини на „Титан БКС”. Договор не е открит, няма данни и за постъпили суми в общинската хазна. Предстои изясняване на обстоятелствата, с тях ще бъдат запознати съветниците от правна и икономическа комисия.

Промяна в Шумен ще има и за разделно събираната смет. От септември ще бъдат поставени нови контейнери тип “иглу”, които ще станат трудно достъпни за клошарите.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.