Милионерът Банев: Знаем кой стои зад атентатите срещу нас

„Хората, които стоят зад атентатите срещу нас, са напълно известни. Но адвокатите ми и разследващите ни посъветваха да не ги споменавам, за да не се попречи на разследването.“ Това заяви вчера пред „Труд“ бизнесменът Николай Банев. Рано сутринта в понеделник двама маскирани нахлуха в имението на семейство Евгения и Николай Баневи в столичния кв. „Бояна“ и го запалиха.

„Става въпрос за недосегаеми хора. Атаките срещу нас са заради бизнес и политика. Има предприятие с приходи и печалби - или го прибираш без пари, или унищожаваш собственика. И в това държавата също е намесена“, каза Николай Банев.

Часове след палежа съпругата му Евгения Банева съобщи, че преди дни непознат мъж поискал по телефона да му бъдат платени 500 000 евро. След отказ той просъскал дамата да събира пари за нови мебели. „Преди и след всяка атака съпругата ми получава такива обаждания“, каза Николай Банев.

Днес той ще се срещне с криминалисти от Шесто РПУ в София, които разследват палежа. От полицията обявиха, че издирването на бандитите продължава.
На записи от охранителните камери в имението в „Бояна“ се вижда как двама маскирани се разхождат спокойно в двора. С пръчка преместили две от камерите. После разбили входна врата и хвърлили бутилка със запалителна течност. В огъня изгорели 100 квадратни метра външна дограма, телевизор и мебели. Близо 400 кв. м от стените пък били опушени.

По време на огнения атентат семейството било в туристическия си комплекс Русалка на Черноморието. Баневи твърдят, че до този момент са подали над 60 жалби за атаки срещу тях, но резултат нямало.

Пиратки в офиса им

Палежът в имота в „Бояна“ е поредна атака срещу Баневи. През ноември м.г. в офиса им на бул. „Витоша“ бяха хвърлени пиратки. За нападението бе задържан ММА боец и по случая бе образувано досъдебно производство. Дни преди това горя и тяхна вила в курортното селище Русалка. Последно фамилията се прочу покрай изтекли документи от „Панамските досиета“. Според тях Баневи имат няколко офшорни фирми на Сейшелите, Бахамите и Панама.

Коментари

Задължително поле