Жегата възпали хемороидите и кистите и напълни стационарите на пловдивските болници

Юлските жеги възпалиха хемороидите и кистите и напълниха стационарите на пловдивските болници.

"Само при нас около 20 души седмично търсят медицинска консултация, а част от тях се налага да постъпят за оперативно лечение. Абсцесите и възпаленията на хемороидите и гнойните кисти в областта на опашната кост причиняват сериозен дискомфорт на пациентите, предизвикват пулсираща болка, а често и подутини", твърди д-р Васил Ангелов, началник на второ хирургическо отделение във верига болници "Медлайн - Централ Хоспитал".

Според него основната причина за обострянето на тези заболявания е горещото време, в което човек се изпотява повече и по-трудно поддържа личната си хигиена в областта на седалището. "Проблемът е, че значителна част от хората не търсят веднага лекарска помощ, а чакат да се "оправят" сами, като пробват различни народни "терапии". Затова пристигат при нас късно, когато са получили много силни болки, нагноявания, кървене, имат повишена температура, влошаваща през лятото допълнително общото им състояние", коментира д-р Ангелов.

Дългогодишният специалист е категоричен, че горещото време е бич и за разширените вени на крайниците, което води често до изключително опасни и дълбоки тромбофлебити.

Заради променения хранителен режим много хора получават през този сезон и възпаления на панкреаса. Причина за това е прекомерната употреба на бира, газирани напитки и пържени храни, които са особено рискови при пациенти с възпаления на жлъчния мехур.

За целта от верига болници "Медлайн - Централ Хоспитал" обявиха безплатни прегледи на пациенти с различни хирургични проблеми, включително и по кожата, през целия месец август. Кампанията се организира със съдействието на Ортодоксалния орден на Хоспиталиерите на Свети Йоан, консултациите ще са всеки работен ден от 8,30 до 12 ч. в Медицински център-1 в Пловдив, като не е нужно пациентите да имат направления от личните си лекари.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини