На 28 май 2018 да почерпят

Оливия, Рафаел, Ния и Виктория отиват на финал в “Гласът на България” Победителят ще бъде избран на 3 юни

Джон Траволта влезе в кожата на мафиотски бос В Кан беше за първи път със семейството си и се разкърши с рапъра 50cent

ГЕРБ печели изборите в Галиче

Шествия на привърженици и противници на крайната десница в Германия

Участници от MasterChef демонстрираха умения пред над 120 гости

Китай предупреди САЩ да не нарушават териториалния му суверенитет

Зрителите решават кой отива на финала на „Гласът на България“

Колите на водород идват и у нас Още през 2019 година возилата на бъдещето ще бъдат достъпни

Израел строи морска бариера, за да попречи на проникване на палестински екстремисти от Ивицата Газа

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в понеделник, 28 май 2018

Черешите поевтиняха с почти 20%

Киев почете спасителя на българските евреи (обзор) Откриха мемориална плоча на Димитър Пешев в Украйна

Руският посланик в Берлин: Дипломатите ни, прогонени заради скандала със Скрипал, може да се върнат само след извинение от страна на Лондон

Риана, Васил Найденов и Джон Ленън на една сцена Грандиозен финал на „Като две капки вода” в понеделник

Вижте как атентаторът от Ансбах се жалва от адвокатска измама пред БНТ

Репортаж на БНТ от 26.11.2013 показва Мохамед Далеел – атентаторът от Ансбах – да твърди, че е жертва на измама, която го е оставила на улицата.

Ето какво разказва националната телевизия за бъдещия атентатор: 

За измамни схеми, които оставят част от бежанците в бедстващо положение, сигнализираха мигранти. Мними адвокати обикалят центровете у нас и обещават на търсещите убежище да ги изведат на външен адрес срещу заплащане. Обещаният адрес, обаче, често се оказва фиктивен, а бежанците остават без пари на улицата.

Али и Мохамед стават приятели по неволя. Опитали се да излязат от центровете в Бусманци и Любимец като платили по 200 долара на различни посредници, които трябвало да им осигурят външен адрес в София.

“Един иракчанин, който е настанен в самия център в Бусманци. Той ми взе всичките пари които имах. В замяна ми написа външен адрес в едни документ, след това аз го подадох в управлението в центъра в Бусманци и излязох”, рзкри Али Хасан от Сирия.

На мъжете е осигурен транспорт. Вместо на обещания външен адрес, обаче, са стоварени пред бежанския център в “Овча купел”.

“Един човек ми даде несъществуващ адрес. Сега нямам никакви условия за живот. Едни приятели от центъра за бежанци в Овча купел ми дават храна и вода, каквото им остане от техните помощи. Хляб, кисело мляко и един тънък дюшек”, разказа Мохамед Далил от Сирия.

Сега двамата сирийци спят около центъра за бежанци и разчитат на приятели, които им носят хляб, кисело мляко и завивки. Не знаят как ще карат след първия сняг. Освен че са без подслон и пари, Али и Мохамед имат и друг проблем – законът ги задължава да живеят на посочения адрес и са в нарушение, ако не могат да бъдат открити там.

“Това, което лицата трябва да направят е да подадат молба до директора на съответния регистрационно приемателен или транзитен център, където са регистрирани и по негова преценка, съобразно възможностите на този център, те ще бъдат настанени в съответното териториално поделение или в центровете за настаняване”, заяви Димитър Киров – юрист в ДАБ.

Мохамед и Али не са единствените жертви на подобни измами. В началото на този месец МВР разкри транспортна схема за незаконно извеждане на имигранти от центровете за в Харманли и Пъстрогор.

От Столичната дирекция на полицията заявяват, че продължават да получават сигнали за измамeни. По закон всеки български гражданин има право да изведе бежанец на външен адрес. Затова от агенцията съветват мигрантите да сигнализират комендантите в центровете при всяка подобна сделка.

Няколко месеца по-рано Далил е сниман за пръв път от БНТ да се оплаква от мизерните условия, в които е принуден да живее у нас.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.